Ek kontenjan dönemi yeni şans olabilir

Ek kontenjan dönemi yeni şans olabilir

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş tercih yapacak adaylara önemli uyarılarda bulunuyor.

Ek kontenjan döneminin, yerleşmeyen adaylar için ikinci bir şans olduğuna vurgu yapan Tözeniş, adayların bu şansı iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.
 
Üniversiteli olabilmek için yeni bir şans başlıyor. İlk tercihlerde üniversitelerin herhangi bir bölüm ve programına yerleşemeyen adaylar, tekrar şanslarını deneyecek. ÖSYM ek kontenjan tercih kılavuzunu açıkladı. Adaylar, www.osym.gov.tr adresinden yayınlanan kılavuzdan 18-25 Eylül tarihleri arasında tercihlerini yapacak.
 
Ek kontenjan dönemi yeni şans olabilir
 
Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş tercih yapacak adaylara önemli uyarılarda bulunuyor. Ek kontenjan döneminin, yerleşmeyen adaylar için ikinci bir şans olduğuna vurgu yapan Tözeniş, adayların bu şansı iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.
 
Doğru tercih yapan 100 bin aday üniversiteli olabilir
 
Kazandığı halde kayıp yaptırmayanlar da düşünüldüğünde ek kontenjan sayısının 100 bini bulacağına dikkat çeken Tözeniş, doğru tercih yapan yaklaşık 100 bin kişinin üniversiteli olabileceğini söyledi. Adayların bu dönemi çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Tözeniş, adayların tercihlerde ilgi yetenek ve değerlerine en uygun alanı bulmalarının önemli olduğunu belirtiyor.
 
Adaylara öneriler
 
Tözeniş, ek kontenjan fırsatını yerleşmeyle sonuçlandırmak için adaylara şu uyarılarda bulunuyor:
 
Adayların tercih yapmadan önce ÖSYM tarafından belirlenen bankalara 10 TL ücret yatırması gerekiyor.
 
Tercihler internet üzerinden adaylar tarafından bireysel olarak yapılacak.
 
İlk yerleştirmede geçerli olan kuralların hepsi ek yerleştirmede de geçerli olacaktır, 2014 ek yerleştirmede tercihlerin yapılması ile ilgili kurallar kılavuzda yer almıştır ve adaylar en fazla 30 tercih yapabileceklerdir.
 
2014-2015 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî ek yerleştirme kontenjanlarını,
 
a) 2014-ÖSYS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar,
 
b) 2014-ÖSYS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturur. Bu yıl tüm üniversitelerde ek yerleştirme döneminde yeni bölüm/program açılmayacaktır.
 
2014 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2014-ÖSYS'ye başvurulmuş olması zorunludur.
 
2014-ÖSYS Merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2014-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekir.
 
Bunun dışında aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır:
 
a) Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecektir.
 
b) Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Tablo 3A'daki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır.
 
2014'te özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
 
Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.
 
2014-YGS/LYS' ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2014-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir.
 
2014-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler.
 
Tablo-3A'da her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3A'daki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3A'dan tercih yapacak adaylar ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.
 
Sonuç olarak adayların kılavuzu iyi inceleyerek tercih yapmalarında yarar var. Tercih yapmak veya bir sene daha beklemek adayların kendi kararları olmalı. Ama yazının girişinde de belirttiğimiz gibi ek yerleştirme fırsatını değerlendirmekte yarar var.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.