En büyük iki üniversiteden internetten eğitim
Stanford Üniversitesi'nden sonra, Harvard ve MIT gibi Amerika'nın en saygın üniversiteleri internet üzerinden ücretsiz ders programları başlattı
Stanford Üniversitesi profesörlerinden biri 2011 yılında sanal istihbarat adlı bir dersi online ve ücretsiz vereceğini açıklayarak akademi dünyasını şaşırtmıştı. Derse tüm dünyadan 160 bin öğrencinin kayıt yaptırmasıysa daha da şaşırtıcıydı. Stanford Üniversitesi'nin bu başarısı, Harvard ve MIT gibi Amerika'nın en saygın üniversitelerinin internet üzerinden ücretsiz ders programları başlatmalarını sağladı.
Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre Stanford'daki bu mühendislik dersi, online programda kullanılmak üzere kayda alınıyor. Üniversite 30'la 40 arasında online ders sunuyor ve kayıtlı öğrenci sayısı 1 buçuk milyon. Derslerin belli bir programı, ödev ve sınavları var ancak online derslere kaydolan öğrencilere kredi veya diploma verilmiyor. Stanford Online Programı Direktör Yardımıcısı John Mitchell, programın bir kamu hizmeti olduğunu söylüyor: "Biz öğretmeniz. Öğretmeyi seviyoruz. Dünyada onbinlerce kişinin bizden birşeyler öğrendiğini bilmek son derece güzel. Bu sayede işimizi daha iyi yapıyoruz."
Bu ücretsiz derslerin bir amacı da çok pahalı bir okul olan Stanford Üniversitesi'ne öğrenci çekmek. Mitchell'a göre, online eğitim, büyük üniversitelerin erişim alanını genişletse de, kampüs deneyiminin yerini alması beklenmiyor.
Stanford'da ders veren ve kısa süre önce Udacity adlı ücretsiz bir online üniversite kuran David Stevens, kaliteli eğitimin birçok kişi için çok pahalı olduğunu söylüyor: "Birçok kişi için üniversite sistemi çok iyi ancak bir yanda da en az üniversiteye gidenler kadar akıllı, kararlı, çalışkan öğrenci var ama üniversite ücretini karşılamaları mümkün değil."
Udacity kar amacı güden bir şirket, ancak derslerin büyük bölümü ücretsiz ve özellikle online öğrenciler için tasarlanmış. Öğrencilerin ilgisini sürekli kılmak ve daha iyi öğretmek amacıyla kısa videolar da kullanılıyor.
Öğrenciler video konferanslar için ücret ödeyebildikleri gibi ücretsiz chatler sayesinde profesörleriyle konuşabiliyor.
Online ders veren üniversitelerin sayısı giderek artıyor. Bunların bazıları bedava, bazıları ücretli. Han Akademisi, 3,500 videolu dil dersi veren ve kar amacı gütmeyen bir okul, her ay altı milyon ziyaretçisi var.
Selman Han şirketin kurucusu. Herkes için kaliteli dil eğitimi amaç olunca Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan destek almasının zor olmadığını anlatıyor: "Çok az bir çabayla, başkalarına sınırsız yarar sağlayacak bir internet programı başlatmanız mümkün. Bunu yapmamak, bu imkanı kullanmamak hata olur."
Eleştirmenler, online eğitimi verimli bulmuyor, öğrencilerin dersleri bırakma oranının çok yüksek olduğunu söylüyor. Programa destek verenlerse, gelişen teknolojinin tüm dünyada yeni eğitim olanakları sunmasının bulunmaz bir nimet olduğu görüşünde birleşiyor.
Haber7