Engelli öğrenci üzerinden vurgunu bu sistem bitirecek

Engelli öğrenci üzerinden vurgunu bu sistem bitirecek

Milli Eğitim Bakanlığı, engellilerin eğitimi için kurulan özel eğitim merkezlerindeki usulsüzlüklere son noktayı "Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi" ile koyacak.

Yasin Kılıç'ın haberi:

 Artık derse girmeyen öğrenci, avuç içi sistemiyle belirlenerek, fazladan para ödemenin önüne geçilecek. Sistem, 18 Mayıs 2013'ten itibaren 81 ildeki bin 730 özel eğitim merkezinde uygulanmaya başlayacak.

Bakanlık Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 ilin Milli Eğitim müdürlüklerine, "Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi" başlıklı bir yazı gönderdi. Genel Müdür Prof. Dr. Mustafa Baloğlu imzalı yazıda, engelli birey ve eğitim personelinin kimlik doğrulama sistemine tanıtımlarının, Rehberlik ve Araştırma merkezlerince yapıldığı belirtildi. 4 Aralık 2012 Tarih ve 28487 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle sistemin 18 Mayıs'ta yürürlüğe gireceği vurgulandı. Bu tarihine kadar 81 ilde hizmet veren Rehberlik ve Araştırma merkezlerinde kurulum işlemlerinin tamamlanmış olması gerektiği kaydedilen yazıda, "Özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan ve alacak olan engelli bireyler ve eğitim personelinin, avuç içi damar yöntemiyle sisteme ivedilikle tanıtılmalarının sağlanması gerekmektedir." denildi.

Türkiye genelinde, engellilere eğitim veren bin 730 özel merkez bulunuyor. Buralarda 154 bin erkek ve 98 bin kız engelli eğitim görüyor. Devlet, bu öğrenciler için ders saati başına 43 lira ödüyor. Engelliler, destek hizmeti almak amacıyla Rehberlik ve Araştırma merkezlerine başvurduğunda, avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine tanıtılacak. Eğitim personeliyse kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve çalışma izin belgesiyle bu merkezlere başvurularında sisteme kaydedilecek. Engelliye refakat edecek birinci derece akrabası (anne, baba veya 18 yaş üstü kardeş) olan en fazla üç kişi ya da veli veya vasisi tarafından yazılı beyanla önerilen 18 yaşından büyük bir kişi, avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine kaydedilecek. Kimlik tanıtılmasının yanlış yapıldığının tespit edilmesi halinde engellilerle eğitim personeline ait damar izi verileri, bakanlık tarafından silinerek yenilenecek. 72 ayını tamamlamamış çocuklar, elleri olmayan, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, tıbbi sebeplerle avuç içi damar izi alınamayanların kimlik tanıtma işlemi yapılmayacak.

Cihan