'Ergenekon derin devlettir'

'Ergenekon derin devlettir'

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci Ergenekon davasının 127'nci duruşması dün görüldü


Büşra Erdal'ın haberi

Duruşmada tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın çapraz sorgusuna devam edildi. Yıldırım, Danıştay saldırısından önce öğrendiği yapılanmayı derin devlet olarak bildiğini söyledi. Osman Yıldırım, önce tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün sorularını cevapladı.

Öztürk, "Ergenekon terör örgütünü bildiğini söyleyip örgütü teşhis ediyorsun ama üyesi olmadığını da söylüyorsun. Örgüt neden iki tane el bombası attırmak için örgüt üyesi olmayan birine, yani size 500 bin dolar para teklif etsin?" diye sordu. Yıldırım, "Dışarıda tam olarak örgüt olduğunu çözememiştim. Daha sonra iddianameleri okuyunca kafamda netleşti. 'Ergenekon' olduğunu biliyordum ama 'Ergenekon'u derin devlet olarak biliyordum. İllegal değil de devlet içinde, sistem içinde bir yapı olarak biliyordum." diye cevap verdi. Öztürk'ün "Örgüt olduğunu ne zaman fark ettiniz?" sorusu üzerine Yıldırım, "Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi eylemleriyle birlikte, Ergenekon'u terör örgütü olarak 2006-2009 yılları arasında algılamaya başladım." diye konuştu. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, araya girerek, "Somut bir şeyler söyle. Nereden anladın böyle bir yapı olduğunu?" demesi üzerine Yıldırım, "Emekli olmuş bazı paşalar var, Özel Harekâtçılar var. Onların talimatlarıyla bazı çete liderleri faaliyet gösteriyor. Ben bunu derin devlet olarak biliyordum. Örgüt olduğunu bilmiyordum." dedi.

Öztürk'ün, tutuklandıktan sonra verdiği dilekçelerde Ergenekon isminin hiç geçmediğini hatırlatması üzerine Yıldırım, "Cumhuriyet'imize yapılan saldırılar üzerime yıkılıyor. Sahte fail olmamak için hayatımı ortaya koyuyorum. Bunun için de daha önce Emniyet'te vermediğim beyanları savcılara verdim. Alparslan Arslan sahte itirafçılık yaptığı için ben de bu şekilde ifadeler verdim." Yıldırım, başka bir soru üzerine, "Bu ülkeyi karıştıran, Şener Eruygur'un kendisidir. Onun planlarıdır. TSK'dayken yapamadığını, emekliliğinde yapmaya çalışmıştır." dedi. Bugünkü duruşmanın talepler bölümünde Muzaffer Tekin, cezaevinde kendi imkanlarıyla yaptığı el bombası maketini heyete gösterdi. Tokat'ta 7 askerin şehit edilmesi olayına değinen Veli Küçük ise, bu saldırıyla bağlantısı olduğu yönünde yapılan haberlere tepkiliydi. Küçük, Karadeniz bölgesinde görevli olduğu yılların incelenmesini istedi.

Gazi olayı bana teklif edilmişti

Osman Yıldırım, 12-13 Mart 1995'te gerçekleşen Gazi olaylarının kendisine teklif edildiğini açıkladı. Ergenekon iddianamelerinde Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı eylemleri azmettirdiği iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük, Yıldırım'a çapraz sorguda, "1995'te Bayrampaşa Cezaevi'nde yattınız mı? Gazi Olayları sırasında kahvehane taranması olayı size teklif edildi mi?" diye sordu. Yıldırım, "O tarihte cezaevindeysem olayı ben yapmamışımdır ama cezaevinde değilsem yapmış olabilirim." karşılığını verdi. Küçük'ün, olayların 1995 Mart'nda gerçekleştiğini, bu tarihte sanığın cezaevinde olduğunu belirtmesi üzerine Yıldırım, "Cezaevine girmeden önce bu saldırının da bana teklif edildiğini hatırlıyorum." dedi. Ergenekon dava dosyasına giren gizli tanık ifadeleri ve polis raporlarında Alevilerin çoğunlukta olduğu Gazi Mahallesi'nde kahvehanelerin taranması olaylarını Veli Küçük'ün azmettirdiği iddia edilmişti. 17 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylarda Küçük'le hareket eden Osman Gürbüz'ün ilk kurşunu attığı belirtilmişti.
Zaman