Erken doğum önlenecek mi?
Araştırmacılar, kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın kasılmaları durdurabildiğini ve erken doğum sancılarını önlediğini söylüyorlar.
Newcastle Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, sezeryan yapan 36 kadından alınan dokular üzerinde Trichostatin A ilacını test etti. Araştırmacılar, kas gevşemesini kontrol eden protein seviyesinin artmasıyla tedavinin işe yaradığını söylediler.
Prematüre doğumların artmasıyla, (İngiltere'de bir yılda 50 bin erken doğum gerçekleşiyor) yeni bir tedaviye ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Erken doğum sancıları ve erken doğum, gelişen dünyada bebek ölümlerinin en büyük tek nedeni olmaya devam ediyor.
Bir dizi ilaç erken doğum sancılarını önlemek için kullanılıyor, ancak bunların çoğunun ciddi yan etkileri bulunuyor. Trichostatin A (TSA) isimli ilacın kanser hücrelerinin ölümünü desteklediği biliniyor. Araştırmacılar, kasları TSA ilacına maruz bıraktı ve kendiliğinden olan kasılmalar ve oxytocin isimli sancı ilacı tarafından çekilen, büzülen kaslar üzerindeki etkilerini ölçtüler.
Kendiliğinden kasılan dokular için kasılmalarda ortalama yüzde 46 azalma bulunurken, oxytocin ilacına bağlı kasılmalarda ortalama yüzde 54 azalma olduğunu gördüler.
Bu ilacı hastalara vermeyeceklerini söyleyen araştırmacılar, ilacın bir hücredeki genlerin yüzde 10'una zarar verebileceğini, şu anda bu erken doğum sancılarını etkili bir şekilde tedavi etmenin imkansız olduğunu belirttiler. Ancak, araştırmacılar sadece doğumu 1 gün ya da biraz daha fazla geciktirebilecek ilaçlara sahip olduklarını söylediler. Bu süre içinde de bebeğin güvenli bir şekilde doğmasına yardımcı oluyor.
Zaman