Evlerdeki akıllı cihazlar hedefte
İnternet korsanları şirket ağlarının yanı sıra, hızla akıllı cihazlarla donatılan evleri de hedef almaya başladı. Trend Micro'nun son araştırmasına göre, geçtiğimiz altı ayda ev ağı yönlendiricileri...
Günümüzün Nesnelerin İnterneti (IoT) ekosisteminde siber saldırılar, siber suçluların akıllı ev cihazlarına saldırmak için ev ağı yönlendiricilerini (router) ele geçirmesiyle çok daha karmaşık hale geldi. Trend Micro’nun son raporu geçtiğimiz altı ayda ev ağı yönlendiricileri yoluyla 1,8 milyondan fazla saldırının gerçekleştiğini gösterdi.
EN ÇOK SİBER SALDIRI AMERİKA'YA
Bu saldırıların yüzde 8’inde bilgisayar korsanları bir ev cihazına erişip, zararlı yazılımı uzaktan çalıştırarak, şifre gibi gizli bilgileri ele geçirme yöntemine başvuruyor. Saldırıların diğer türü ise; etkilenmiş cihazlar yoluyla iletilen içeriklerin saldırganlara aktarılmasını kapsıyor. ABD, Çin ve İngiltere, siber suçluların akıllı ev saldırılarını en fazla gerçekleştiği ilk üç ülke.
AKILLI EV GÜVENLİĞİNDE ÜÇ TEMEL HATA
1 Korunmasız dış ağlara sürekli bağlı kalmak:Birçok akıllı ev cihazı dış ağlara yönlendiriciler üzerinden bağlı ve bir çok kullanıcı da yönlendiricilerin güvenlik korumalarını göz ardı ediyor. Cihazların ya da ev ağının zayıflıklarından faydalanan siber korsanlar, evdeki birbirleriyle bağlantılı tüm cihazların yönetimini kolayca ele geçirebiliyor. Bu da tüm aile üyelerinin kişisel bilgilerini sızıntı riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
2 Kurulumda gelen parolaların değiştirilmemesi: Yönlendiriciler ve web kameraları gibi akıllı evlerde kullanılan cihazlar daha rahat yönetilebilmeleri için genelde aynı sistemi paylaşırlar. Bu yüzden de kullanıcılar cihazlarının ilk başta belirledikleri parolalarını değiştirmiyorlar. Bu da korsanların cihazlara kolayca ulaşmalarına neden oluyor.
3 Donanım ve yazılım güncellemelerinin yapılmaması: Kişisel bilgisayarlar ve akıllı TV’ler gibi evdeki birbirine bağlı cihazların birçoğunun kullanım süresi uzundur ve sıklıkla değiştirilmezler. Cihazların yazılım sistemleri de nadir olarak güncellenir. Donanım yazılımlarına ve sistem güncellemelerine yeterince önem vermemek siber güvenlik tehditlerinin de artmasına neden oluyor.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.