Facebook, Instagram ve WhatsApp'a 'Gazze'yi sansürledin' davası açıldı

Facebook, Instagram ve WhatsApp'a 'Gazze'yi sansürledin' davası açıldı

Bünyesinde Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformları barındıran Meta, Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana, bombardıman altındaki Filistinlilere destek ifadeleri ve paylaşımlarını sürekli olarak bastırmakla ve sansürlemekle suçlanıyor

Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus gibi sosyal medya platformlarını bünyesinde barındıran Meta'ya, "Gazze savaşıyla ilgili içeriğe karşı önyargılı davranma" suçlamasıyla dava açıldı.

Dava, eski bir Meta çalışanı olan Filistin asıllı Amerikalı mühendis Ferras Hamad tarafından açıldı.

Hamad, Meta'nın kendisini, "Filistinlilerin Instagram paylaşımlarının bastırılmasına neden olan hataların düzeltilmesine yardımcı olmaya çalıştığı için kovduğunu" dile getirdi.

Şirkette 2021'den bu yana makine öğrenimi ekibinde çalıştığını belirten Hamad, Meta'nın kendisini şubat ayında işten çıkarıldığını ifade etti.

Kaliforniya Eyalet Mahkemesine sunulan şikayet dilekçesinde, sosyal medya devine karşı "ayrımcılık", "haksız fesih" ve "diğer yanlış uygulamalar" suçlamaları yöneltildi.

Hamad şikayet dilekçesinde Meta'yı, "Filistinlilere karşı önyargılı davranmakla" suçladı. Hatta şirketin Gazze'deki akrabalarının ölümünden bahseden şirket içi yazışmaları bile sildiğini ve Filistin bayrağı emojisinin kullanımına ilişkin soruşturma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Davaya göre şirket, benzer bağlamlarda İsrail veya Ukrayna bayrağı emojileri paylaşan diğer çalışanları için böyle bir soruşturma başlatmadı.

Meta, Reuters'ın Hamad'ın suçlamalarına ilişkin yorum yapmadı.

Hamad'ın iddiaları, insan hakları örgütlerinin Meta'nın kendi platformlarında İsrail ve Filistin hakkında yayınlanan içeriği denetlemeye yönelik uzun süredir devam eden eleştirilerinin son halkası. Diğer yandan şirketin 2021 yılında yaptırdığı harici bir soruşturmayı da içeriyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum