Facebook, WhatsApp ve Instagram çökünce neler yaşandı?
Facebook, WhatsApp ve Instagram'da dün akşam yaşanan kesinti, dünya gündeminin en üst sıralarında yer aldı. 6 saate yakın süren erişim sıkıntısının hatalı bir yapılandırmadan kaynaklandığı açıklandı. Peki, kesinti sürecinde neler yaşandı?
Geçtiğimiz gün, Türkiye saatiyle 18.40'tan sonra Facebook, WhatsApp ve Instagram'a dünya genelinde erişim sorunları yaşandı.
Bu uygulamaları kullanamayanlar alternatif sosyal medya ve mesajlaşma araçlarına yöneldi.
İlk açıklama: Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz
İlk olarak Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." ifadelerini kullandı.
Twitter, fırsatı kaçırmadı
Mikroblog olarak hizmet veren sosyal medya platformu Twitter ise Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çökmesinin ardından "Herkese merhaba" paylaşımı yaptı.
Söz konusu tweet yüzbinlerce kişi tarafından paylaşıldı, milyonlarca beğeni aldı.
Ardından Facebook Teknoloji Sorumlusu Mike Schroepfer, Twitter'daki açıklamasında, ağ sorunları yaşadıklarını ve ekiplerin mümkün olduğunca hızlı çalıştığını açıkladı.
"Çalışanlar binaya giremedi"
New York Times teknoloji muhabiri Sheera Frenkel, Facebook çalışanlarının kartlarının şirketin kapılarını açmadığını söyledi.
Frenkel, “Çalışanların kesintinin boyutunu değerlendirmeye başlamak için binalara giremediklerini” söyledi.
İç irtibat kesildi
Facebook'taki kesinti, şirket çalışanlarının irtibat kurmasını sağlayan dahili araçların neredeyse tamamını etkiledi. Personelin sadece, iş için kurulan e-posta sistemiyle irtibata geçebildiği bildirildi.
The Verge'deki habere göre, kesinti probleminin çözülememesinin ardından Facebook mühendisleri veri merkezlerine gönderildi. Bunun da söz konusu kesintinin uzayabileceği mesajı taşıdığına dikkat çekildi.
Facebook hacklendi mi?
Privacy Affairs internet sitesinde, siber korsanların yaklaşık 1,5 milyar Facebook kullanıcısının bilgilerini ele geçirdiğine yönelik haber yayımlandı.
Bilgilerin forum sitelerinde satışa çıkarıldığı konuşulurken bir kullanıcı, 1 milyon kullanıcının bilgisi için 5 bin dolarlık bir teklif aldığını iddia etti.
Söz konusu kişi, satışa çıkarılan bilgiler arasında isim, e-posta, konum, cinsiyet, telefon numarası ve kullanıcı kimliklerinin bulunduğunu öne sürdü.
Ancak Facebook, hacker saldırısı iddiasını yalanladı.
DNS sunucularındaki problem
Wall Street Journal'a konuşan ağ izleme şirketi Kentik'in direktörü Doug Madory, Facebook'un pazartesi sabahı ağ yönlendirme bilgilerinde bir değişiklik yaptığının anlaşıldığını açıkladı.
Kentik, bu değişikliğin alan adı sistemi sunucularını etkileyerek DNS sunucularını kullanılamaz hale getirdiğini ve şirketin hizmetlerine erişimi engellediğini söyledi.
Şirket hisseleri düştü
Küresel erişim sıkıntısıyla birlikte Facebook'un hisselerinde yaklaşık yüzde 5'lik düşüş kayda geçti.
Sosyal medyada, Facebook kurucusu Mark Zuckerbeg'in yaşadığı maddi kayıp gündemin çok konuşulanlarından oldu.
Beklenen açıklama geldi
Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, şirketin sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını bildirdi.
Sorunun aynı zamanda şirketin operasyonlarında kullandığı sistemleri kullanılamaz hale getirmesinin çözümü zorlaştırdığını kaydeden Janardhan, "Platformlarımızda bugün yaşanan kesintiden dolayı tüm dünyada bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz" ifadesini kullandı.
Şirket, bu süreçte kullanıcı bilgilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığını belirterek, bu yöndeki haberleri yalanladı.
trthaber
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.