Faki Teyran'a vefa

Faki Teyran'a vefa

Bağış, “Birileri Faki Teyran'ı yok saydı. Peki yok edebildiler mi? Hayır” dedi.

Bahçesaray'da kültür, sanat festivaline katılan Bağış, 1500'lü yıllarda yaşamış Bahçesaray doğumlu ünlü Kürt şair Faki Teyran'ın eserleri ve hoşgörüsüyle hâlâ yaşadığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Van'ın Bahçesaray ilçesinde düzenlenen Bahçesaray Saklı Şehir Kültür ve Sanat Festivali'ne katıldı. Türkiye'nin değiştiğine dikkat çeken Bağış, Türkiye'nin artık askeri darbelerin olmadığı, darbe kelimesinin kötü bir kelime olarak algınlandığı, artık kitapların toplanıp yakılmadığı, şiirden korkulmayan, kitaptan korkulmayan bir ülke haline geldiğini söyledi.
Festivalde Kürt şair Faki Teyran'ı anacaklarını belirten Bağış şunları söyledi: “Birileri yıllarca Faki Teyran'ı yok saydı. Peki yok edebildiler mi? Hayır. Faki Teyran, eserleri, insanlığı ve hoş görüsüyle tuttuğu ışıkla bugün hâlâ bizlerle birliktedir. Bugün onu anıyoruz. Onun şiirlerini burada dillendireceğiz. Demek ki başımızı kuma gömmenin hiçbir anlamı yok. Demek ki bazı sorunlarımızı, dertlerimizi yok saymanın onların ortadan kalkacağı anlamına gelmediğini öğrenmiş bulunmaktayız. Biz bu ülkenin bütün sorunlarını teker teker çözme konusunda bir iradeyi ortaya koyduk. Son 7 yılda Türkiye'de attığımız her adımda kardeşliği, eşitliği önemsedik. Türkiye'nin 7 bölgesinde hiçbir ayırımcılık yapmadık.”

Kürtlerin Yunus Emre'si

1590 - 1660 yılları arasında yaşayan Faki Teyran (Feqiye Teyran) ünlü bir şair, masal ve destan yazarı. En önemli eseri Kara At, Moskova'da Kürtçe-Rusça yayınlandı. Asıl adı Muhammed olan Teyran'ın Faki ismi eğitimini aldığı medresede ilim/talebe'den tayr (kuş) ise Feridudin-i Attar'ın Mantık et-Tayr isimli eserinden geliyor. Faki Teyran Kürtlerin Yunus Emre'si olarak nitelendiriliyor.
Yeni Şafak