Fatih Projesi harika geç olsun güç olmasın

Fatih Projesi harika geç olsun güç olmasın

İstanbul’daki Bilişim Zirvesi 2012’ye katılan Samsung Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Coo Cho, “Fatih Projesi’nin her aşamasında Türkiye’nin yanındayız. Biraz ertelenmiş olabilir ama geç olsun güç olmasın” dedi.

Dünyanın en büyük eğitim projeleri arasında yer alan ve dünyanın dev teknoloji şirketlerinin takibinde olan 'Fatih Projesi' bilişim zirvesine de damgasını vurdu. Son günlerde Apple'la olan davaları ile gündeme gelen teknoloji devi Samsung'un Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Coo Cho, bu yıl başlaması beklenen ancak sadece pilot bölgelerdeki uygulamayla sınırlı kalan 'Fatih Projesi'ndeki bu gecikmenin, Samsung'un proje hakkındaki olumlu görüşlerini değiştirmediğini söyledi. Cho, "Geç olsun ama güç olmasın. Biz Türkiye'nin en iyisini yapacağını düşünüyoruz. Projenin takibindeyiz" diye konuştu.
Yatırıma gelebiliriz

Cho, Fatih Projesi ile ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "projeyle birlikte Türkiye'de yatırım yapmayı düşünüyoruz. Özellikle Ar-Ge merkezi kurma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de üretim de yapabiliriz. Fatih Proje'sinin bu yıl başlamaması bizi kesinlikle tedirgin etmedi. Hazırlıklarımızla birlikte projenin arkasındayız. Türkiye'nin bu gecikmede haklı bir sebebinin olduğunu düşünüyoruz. Samsung olarak biz, Türkiye'nin başlattığı projelere sonsuz güveniyoruz. Çıktığınız uzun yolda, biz de projenin bir parçası olmak istiyoruz. Türkiye, 'Fatih Projesi'ni hayata geçirebilirse, lider ülkeler arasına girebilir."

BTK Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye'de ses trafiğinin devamlı artmasına rağmen, sağlayıcıların gelirlerinin bu alanda devamlı düştüğünü söyledi. Acarer, şöyle devam etti: "İşletmelerin bundan zararı çok. Data kullanımı artıyor ancak o alan da ses kadar para getirmiyor. Gelir gider dengesi olumsuz etkileniyor. Endişem var, işletmeler bu dengesizliği gidermek için personelden tasarruf yaparak hizmeti bozuyorlar. Bunun yerine rekabet sınırlarını zorlayan reklam giderlerini azaltarak tasarruf yapsınlar."

Bakan'ın 'ruhu'  kürsüdeydi

BİLİŞİM Zirvesi'nde yaşanan ilginç anlardan birisi de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşması sırasında yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Azerbeycan'a giden Yıldırım'ın görüntüsü, bir anda kürsüde belirdi. Binali Yıldırım'ı kürsüdeymiş gibi gösteren 3 boyutlu perde, salonda herkesin ilgisini çekti. Yıldırım, 'kürsü'de yaptığı konuşmasına "Bedenim değil ama ruhum sizlerle" diyerek başladı. Yıldırım, gençlerin yanı sıra babaanne ve dedelerin bile bilişim dünyasına katılmaları gerektiğini belirterek, "Onları da gençler bu dünyanın içine soksun. Bilişimin dışında kalmak demek, hayatla ilginiz yok demektir" diye konuştu.

Zirveye 7 bin kişi katılacak

ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi 2012, İstanbul'da başladı. 12'nci kez düzenlenen Zirve'nin bu yıl ki ana teması 'Next Step' (Sonraki Adım) olarak belirlendi. 3 gün sürecek olan zirveye 30 ülkeden 300 konuşmacı katılacak. 24 konuda 75 oturumun düzenleceği Zirve'ye yerli ve yabancı 7 bin kişinin katılması bekleniyor. Ekonomi Bakanlığı tarafından da desteklenen Zirve'de ikili iş görülmeleri de yapılacak. Sektör temsilcileri Zirve'de bugün 200 görüşme gerçekleştirecek.

Çok konuşup az ödüyoruz

TÜRKİYE, dünya 'ses trafiği' sıralamasında 2011 yılında İspanya'nın ardından ikinci sırada bulunurken, bu yılın ilk ayında kişi başı sürede 299 dakikaya ulaşarak, 50 dakika farkla İspanya'nın elinden liderliği kaptı. Türkiye'de 2011 yılında ses trafiği yüzde 19 artarken, bu yılın ilk yarısında da oran yüzde 20'lere ulaştı. Ancak Türkiye, en fazla konuşan ülke olmasına rağmen, bu hizmetlere en az ücreti ödeyen ülke. Abone başına aylık ödeme 21 lira, Avrupa ortalaması 23 Euro. Bazı ülkelerde 40 Euro.
Vergiler ele alınsın

BİLİŞİM Zirvesi'nin ana sponsorluğunu üstlenen Vodafone'un Türkiye CEO'su Serpil Timuray, bilişime uygulanan vergilere isyan etti. Sektörün Türkiye için çok iyi bir kaldıraç görevi gördüğünü hatırlatan Timuray, vergi indirim talebini yineleyerek, "Bu sektör Türkiye'nin sıçramasında önemli rol oynayabilir ancak devlet iradesinin de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Vergi politikaları günümüzün gerçeklerine göre düzenlenmesi gerekiyor. Bu konu acil" dedi.
 
HÜRRİYET