FATİH Projesi’nde taşeron ülke olmayacağız

FATİH Projesi’nde taşeron ülke olmayacağız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, FATİH Projesi çerçevesinde öğrencilere dağıtılacak tabletlerin yüzde 80 yerli olması şartına tepki gösteren firmalara sert çıktı.

Teknolojiseverlerin merakla beklediği CeBIT Bilişim Eurasia 2012 Fuarı, Yeşilköy Fuar Merkezi’nde dün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bilişim sektörünün temsilcilerinin açılışını yaptığı fuarda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılmasını öngören FATİH Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Projeyi eleştirenlere, hayal diyenlere Türk gençliğini kaynak olarak gösteren Yıldırım, “Türk insanı kadar yenilikleri en hızlı şekilde kabul eden, kullanan ve değerlendiren bir ülke yok. Çevrede hızlı siyasî ve ekonomik değişimler oluyor. Bu bölgede ayakta kalmanın başka yolu yok. Sürekli dinamik kalmak zorundayız. İşte bunu da bilişim ile yapacağız. FATİH de bu yoldaki en büyük adım.” dedi. FATİH Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak tabletlerin yerli üretim olmasını isteyen devlet, ilk aşamada yüzde 40, 2. fazda yüzde 60, 3. aşamada ise yüzde 80 yerlilik şartı arıyor. Bu oranı yüksek bulan, söz konusu şartlarda bir tableti üretmenin mümkün olmadığını dile getiren firmalara tepki gösteren Yıldırım, “Tabletin her şeyini yapın demiyoruz. Ancak altyapısını yaparken de yüklenicinin yüklenicisi olan ülke konumuna düşmemeliyiz. Bu tabletleri üretirken entegratör ülke olmak istiyoruz.” diye konuştu. Bakan Yıldırım, e-devlet uygulamasından yararlanan vatandaş sayısı hakkında da bilgi verdi. Buna göre, e-devlet kullanıcı sayısı 13 milyonu geçti. E-devlet’e girip iş yapan vatandaşların 500 binden fazlasının 65 yaşın üzerinde olduğunu kaydeden Yıldırım, “Gençlerle başladı, bütün kesimleri kapsar hale geldi.” dedi. Bilişim sektörüne bakanlık olarak ulaşımdan daha fazla yatırım yaptıklarını aktaran Yıldırım, bu alanın daha fazla hissedilmesi için gayret etmek gerektiğini söyledi. Bu arada, mobil iletişimde 3. neslin gelmesiyle veri kullanımı da hızla arttı. Mobil operatörlerin veri kullanım oranı bu doğrultuda yüzde 300 artış gösterdi. Bu alanda oluşan yükü kaldırmak için operatörler yatırım yapıyor. Konuyla ilgili yönetim, bu yatırımların sürdürülebilir olmadığı görüşünde. Mobil operatörlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım şunları söyledi: “Bilişimle ilgilenenler akıllarını başlarına alsınlar. Ya imkânlarını ve altyapılarını adil bir şekilde paylaşırlar; ya da sahneden çekilmeye razı olurlar. Ne kadar eski bir şirket olsanız da, gelişmelere ayak uydurmadığınız takdirde batıp gidersiniz.”

iPad boyunda PC kasası üretti

Yerel teknoloji şirketi Yücel Elektronik, Technopc markası ile en küçük kasaya sahip Nano2’yi vitrine çıkardı. iPad buyutunda olan Nano2, 173.6 x154.6 x 26.2 mm ölçülerine sahip ve 65 vat gibi düşük tüketimi ile çevreci bir ürün. Yüzde 70’e varan güç tasarrufu sağlayan Nano2’de Intel Dual Core işlemci bulunuyor. 2-16 GB bellek seçenekleri bulunan cihaz, HDMI çıkışı ve üstün grafik performansı ile Full HD filmleri ve oyunları yüksek performansta izleme ve oynatma imkânı sunuyor. Kasa, ayrıca LCD monitörlerin arkasına takılarak kullanılabiliyor.

Akıllı tahtanın masası da çıktı

FATİH Projesi için geliştirilen ve öğretmenlere interaktif ders yapma imkânı veren akıllı tahtanın şimdi de masası çıktı. 4-11 yaş arasındaki öğrenciler için tasarlanan dokunmatik yüzeye sahip ActivTable adlı masayı Promethean şirketi geliştirdi, Sürat Eğitim Araçları tarafından Türkiye’de satışa suınuldu. Aynı anda en fazla altı öğrenciyi destekleyen bir HD LCD dokunmatik ekrana sahip ActivTable, iletişim ve eleştirel düşünme gibi becerileri geliştiren dinamik bir öğrenme ortamı sunuyor.

Zaman