Filtreli internet yavaş diyen okullar ne yapıyor?
Okullarda kullanılan filtreli internet hatları, zararlı içeriğe sahip birçok siteye girişe izin vermiyor.
Hasan Karalı'nın haberi;
Ancak il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin çoğu, devletin okula tahsis ettiği internet hattının çok yavaş olması sebebiyle, kendi çabalarıyla ayrı bir internet aboneliği daha alıyor.
Okul veya okul aile birliğinin adına alınan bu filtresiz internet bağlantıları, bazı okullarda sadece idari odalarda kullanılırken bazı okullarda öğrencilerin kullandıkları bilgisayarlara da bağlanıyor. Bu ise öğrencileri internette zararlı sitelerle baş başa bırakıyor. Kendi okulundaki bilişim odasında da filtresiz internetin kullanıldığını söyleyen bilişim teknolojileri öğretmeni Ü.B., öğrencilerin kötü amaçlı sitelere girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguluyor. Birçok yönetici filtresiz internet hattına çeşitli yazılım ve programlar yükleyerek kötü içerikli sitelere girmesini engelliyor.
Okullardaki filtreli hattın ‘Google’ gibi sayfaları dâhi açmadığını kaydeden Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, alınan özel hattın sadece idari odalarda kullanılması gerektiğini belirtiyor. Okullarda filtresiz hattın kullanılması durumunda çeşitli programlarla filtreleme sağlandığını ifade eden Ceylan, özel internet hattının ücretlerinin okul veya okul aile birliği tarafından karşılandığına dikkat çekiyor. Bilişim teknolojileri öğretmeni E.K. okullara alınan özel internetin bilişim öğretmenleri tarafından bir şekilde filtrelenerek bilişim sınıflarına verildiğini ifade ediyor. Ancak yeterli bilgiye sahip olmayan bilişim öğretmenlerinin filtrelemeyi sağlayamadığını kaydediyor. İnternet teknolojileri alanında uzman Deniz Ergürel ise ABD’nin ‘Çocukları İnternetten Koruma Yasası’ (CIPA) ile okul kütüphanelerindeki internette bazı filtreler kullanılmasını ve zararlı içeriğe erişimin engellemesini mecbur kıldığını hatırlatıyor. Çocukları müstehcen içeriğe karşı korumanın gerekli olduğunu belirten Ergürel, “Bu dünyada da tartışılan bir konu. Filtrelemenin yüzde yüz başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Eğer öğretmen ve öğrenciler eğitsel materyallere ulaşamıyorsa filtreli internetin bir anlamı yok. Belli noktalarda eğitmenlere inisiyatif veren bir sistem getirilebilir.” dedi.
Zaman