Finkel: Kemalizm gerçekçi bir maske değil artık bayatladı
Yirmi yıldır Türkiyeden kopamayan Amerikalı gazeteci Andrew Finkel Taraf gazetesine konuştu
Risale Haber-Yirmi yıldır Türkiye’den kopamayan Amerikalı gazeteci Andrew Finkel Taraf gazetesine konuştu. Finkel, Ergenekonu ev Kemalizmi değerlendirdi.
İşte Ayça Örer'in röportajından ilgili bölüm:
Ergenekon operasyonu Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesini sağlayabilecek mi?
Ergenekon operasyonundan önce Fikri Karadağ’la görüşmüştüm. Hangi dünyada olduğumu şaşırdım. Faşist bir parodi gibi. Herkes takım elbise giymiş, Özbek takıları takmış. Fikri Karadağ kral gibi. Onun yardımcısı eski taksi şoförü, dünyanın en mutsuz adamı, başının üstünde “Ne mutlu Türküm diyene” yazıyor ama bu kadar mutsuz adam hiç görmedim hayatımda. O zaman 301 büyük bir sorundu, Türklüğün ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Sonunda “Muhammed Türk müydü?” dedim, “Elbette” dedi. Ciddiye almak biraz zordu. Türkiye’yi nasıl yönetecekti bu darbeciler? Levent Kırca’nın parodisi gibi, darbe olmuş ama bin tane radyo istasyonu var hangisini işgal edeceksin? Artık darbeci olmak zor Türkiye’de çünkü kimse hiçbir şeye inanmıyor ama bu şaka değil, çünkü Hrant Dink öldürüldü.
Türkiye’ye ilk geldiğiniz zaman, dikkatinizi en çok ne çekmişti? Mustafa Kemal Atatürk büstlerinin bolluğuna dikkat ettiniz mi mesela?
Dışarıda Kemalizm diye bir şey yok. 1920’lerde, 1930’larda ön plana çıkmış, önemli, zeki, Türkiye’yi bu hale getiren bir siyasi lider olarak hatırlanıyor. Kemalizm sonradan yapılmış bir kavram. Artık gerçekçi bir maske değil, bayatladı. 80’li yıllarda geldiğimde bir dükkân vardı Ankara’da, hem organları gösteren bir vücut heykeli hem Atatürk büstü vardı çok şaşırmıştım. Sonra o zaman Atatürk’ün doğumunun 100. yılıydı. Her yerde 100 yıl, 100 yıl, 100 yıl. Ertesi yıl o 100 yıl afişlerini, büstlerini ne yapacaklarını şaşırmışlardı.
Taraf