Fişleme yaparken Nurcu eğilim diye yazın
Fişleme yapılırken belirtilmesi istenen eğilimler şu şekilde sıralanıyor: “Aşırı sağ, sol, Nurcu, Nakşibendi...
Aslan Değirmenci'nin haberi:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesine ilişkin soruşturmadan sonra “Post-modern Darbe” olarak nitelendirilen “28 Şubat” süreciyle ilgili de soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcılığın, post-modern darbenin mimarlarının ifadeye çağrılması beklenirken, 28 Şubat’a zemin hazırlayan ‘Batı Çalışma Grubu’nun illegal faaliyetlerini de masaya yatırdığı ifade ediliyor. Soruşturma devam ederken ‘Milat’ gazetesi olarak başlattığımız yazı dizimizin 1. Bölümünde BÇG’nin fişleme metotlarını skandal belgeler ışığında deşifre ediyoruz.
Belge 1: BÇG’nin fişleme metodları
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 5 Mayıs 1997 tarihli ıslak imzalı gizli belge, sivil toplum örgütlerinin nasıl kafese alındığını gözler önüne seriyor. Komutanlıklara verilen yazılı emirle; dernek, vakıf, meslek kuruluşları, sendikalar ve basın yayın kuruluşlarının fişlenmesi isteniyor. Verilen fişleme emrinin eklerinde formlar yer alıyor. Formlar incelendiğinde BÇG’nin metodu deşifre oluyor. Hazırlanan formların ilgili askeri birimlerce doldurulması ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ivedi teslim edilmesi isteniyor.
Ülkeyi kamplara bölmüşler
Formlarda doldurulması gereken alanlarda STK’ların adı, ili, eğilimi ve kurucularının isimleri olduğu görülüyor. STK yöneticileri hakkında da kapsamlı görüşlerin istendiği emirde, kişilerin kimlik bilgilerinin bile ayrıntılı bir şekilde bildirilmesi talimatı veriliyor. STK’ların bölgesinin polis veya jandarma şeklinde belirtilmesinin istendiği şok belgede, fişleme yapılırken belirtilmesi istenen eğilimler şu şekilde sıralanıyor:
“Aşırı sağ, sol, Nurcu, Nakşibendi, bölücü, PKK, ayrılıkçı ve diğerleri…”
Hazırlanan fişleme belgelerinin formatını ise şu şekilde olması emrediliyor: “Word, programı ile ariel, 10 punto, sayfa marjinleri üst 1 cm, alt 1 cm, sol 1 cm, sağ 0.5 cm olarak yazılacaktır.”
Emire ayrıca şu notun düşüldüğü görülüyor: “Vali, Kaymakam, Belediye Başkanları biyografileri serbest metin halinde olacaktır.”
Belge 2: Yetmez bunları da fişleyin
Aynı tarihte Kişiye Özel Gizli bir başka belgenin konusu Batı Çalışma Grubunun bilgi ihtiyaçları. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait belgede STK’lar dışında acilen İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti İl ve İlçe teşkilatları yönetim kadroları, Yerel TV, Radyo, gazete, dergilere ait bilgilerin derlenerek gönderilmesi isteniyor.
Belge 3: Dindar amiral takipe alınmış
Komutanlığa gönderilen bir başka belge ise skandalın vardığı boyutu deşifre ediyor. Emekli Tümamiral G.K.’ye ait kişisel bilgilerin yer aldığı belgede, emekli komutanın fişlendiği görülüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptığı sürece emekli amiralin dini vecibeleri yerine getirdiği belirtiliyor. Amiralin 1991 yılında erken emekli edildiği belirtilen belgede, G.K’nın komutanlara kırgın olduğunun altı çiziliyor. Amiralin yakın çevresi ile yaptığı görüşmelere yer verilen belgede, emekli komutanın hedefinin Milli Savunma Bakanı olmak olduğu belirtiliyor. Ailesi olan ilişkilerinin de takip edildiği anlaşılan belgede, emekli komutanın eşiyle yaşadığı sorunların bile kayıt altına alındığı görülüyor. Emekli olduktan çok sonra Amiralin, Zaman gazetesine verdiği söyleşi bile sakıncalı olarak fişlendiği belgelerde açıkça anlaşılıyor. Siyasi tutumu ve toplum içersindeki davranışlarının da gözlem altına alındığı bildiriliyor.
Milat Gazetesi