Fıstıkta son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor!
Siirt fıstığında bu yıl son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. İlde fıstıktan 300 milyon liralık gelir elde edilmesi beklenirken, yüksek rekolte nedeniyle fıstığın kilosunun da 25 liraya kadar düşmesi bekleniyor.
Siirt’te Eylül ayında ürün almaya başlayacak olan fıstık üreticilerinin ağaçların doluluğundan şimdiden yüzleri gülüyor. Siirt’te fıstık bahçelerini gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, Siirt fıstığının ilin verim değeri yüksek stratejik ve tarımsal hasılada ana ürünü olduğunu söyledi. Siirt fıstığının son 15 yılda tarımla geçinen halkın öncelikli geçim kaynağı olduğunu aktaran Murat, “Siirt fıstığının geçmişi 10-12 yıla dayanıyor. O dönemin idarecilerinin başlattığı bahçe kurulumu ile yüzde 100 teşvikle vatandaşlara tel örgü, direk ve fidan verilerek üretimin temeli atıldı.
Bugün fıstık üreticileri, 15 yıl önce temeli atılan ve sonraki dönemlerde gelen yöneticilerin de destekleriyle bugün bahçe kurulumunda bu ürünü alıyor. Ayrıca çözüm süreciyle birlikte çiftçilerin fıstığı daha da sahiplenerek katkıda bulunması sonucu bugün 10 binlerce tona ulaşan bir ürün rekoltesi elde ediliyor. Halk, burada barış ortamının tesis edilmesini fırsat bilerek fıstık üretiminin artırılmasına katkıda bulundu” dedi.
“SİİRT’TE 300 BİN HEKTAR FISTIK BAHÇESİ VAR”
Fıstık üretimine bu yıl Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından 2,5 milyon lira bütçe ayrıldığını da aktaran Murat, “Siirt, DİKA’nın TRC-3 bölgesindeki Mardin, Batman, Şırnak illeri arasında en fazla yoğun talebi olan il oldu. Son 15 yıl içinde fıstık bahçeleri 250-300 bin dekar alana çıkmış durumda. Ve her yıl da 5 bin ile 10 bin hektar alanda mevcut hektarlık bahçelerin üzerine ekleniyor. Verimde 3 bin ton üzerinden 10 bin tonun üzerine çıkılmış durumda. Bu da normal şartlar, olumsuz iklim şartlarının olmaması durumunda 10 bin tonun çok üzerine aşmış bir rekolte elde edileceği çıkıyor. Geçen yıl özellikle 30 Mart tarihinde dondan dolayı verim düştü. Bazı bölgelerde yüzde 50’lerde, bazı bölgelerde ise yüzde 70’lerde bir verim kaybının yaşanması 1 kilo fıstık fiyatının 40 liranın üzerine çıkmasına neden oldu. Ama bu yıl bahçeden görüldüğü gibi verim çok iyi, özellikle geçen yıla oranla çok çok iyidir. Verimin yükselmesi fıstık fiyatlarını da düşürecektir” şeklinde konuştu.
EKONOMİYE KATKISI 300 MİLYON LİRA
Siirt geneli tahmini 9 milyon fıstık ağacının olduğuna dikkat çeken Murat, “Ortalama 10 bin ton rekolte elde edeceğimizi göz önünde bulundurursak ve fıstığın kilosunu da 30 lira olarak hesaplarsak bu da Siirt fıstığının piyasaya 300 milyon lira (eski parayla 300 trilyon) tarımsal hasıla elde edileceği anlamına geliyor. Bu rakam ilimizin ekonomisine ciddi bir rakam demektir” diye konuştu.
SON 10 YILIN EN YÜKSEK REKOLTESİ
Şehir merkezine 5 kilometre mesafedeki Deyr mevkiinde fıstık bahçesi olan üretici Cemal Varola, geçen yıl yaşanan don yüzünden fıstık başta olmak üzere ceviz, kayısı ve üzümde yüzde 70 oranında verim kaybı yaşadıklarını, ancak bu yıl topraktan bereket fışkırdığını söyledi. Fıstık üreticisi Varola, “Ayrıca geçen yıl hem kuraklık vardı hem de ‘karazeng’ denilen bir tür mantar hastalığı sebebiyle rekoltede ciddi oranda düşüş oldu. Bu yıl bu korku ile tüm fıstık üreticileri bağlarına çok iyi bakarak, fıstık ağaçlarını iki hatta üç kez aşıladı. Hava şartları da çok iyi gittiğinden şuan fıstık başta olmak üzere tüm meyve ağaçları bol ürün verdi. Fıstık genelde 15 seneden sonra tutar, bizimkiler 15 yılı geçtiği için son 10 yılın en yüksek rekoltesini elde edeceğimizi bekliyoruz” dedi.
Siirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarım mühendisleri tüm fıstık bahçelerini gezerek, çiftçiye bu dönemde fıstık ağaçlarında hangi çeşit aşı yapılacağı hakkında bilgi verdi.
İHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.