Fransa başörtüsünü hedef alıyor

Fransa başörtüsünü hedef alıyor

Vatandaşlarının yüzde 10'u Müslüman olan Fransa, uzun yıllardır dini özgürlükleri kısıtlayan uygulamalara imza atıyor

Avrupa'nın en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi Fransa'da Müslüman karşıtlığı endişe verici boyuta ulaştı.

Fransa'da hem İslamafobik devlet politikaları hem de toplumun ayrımcı tutumu, yaklaşık 7 milyon ile nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanların sorunlarını derinleştiriyor. Fransa’da göçmen karşıtlığı, 2000’li yıllardan itibaren Müslümanlara yönelik ırkçılığa doğru dönüştü.

Müslümanlara yönelik ayrımcı muamelenin kaynaklarının aslında Fransız Anayasası’na dayandığını söylemek mümkün. Anayasada yer alan laiklik ilkesi ve kanun önünde eşitlik ilkesinin yanlış yorumlanması ve uygulanması neticesinde ayrımcı muameleler oluşuyor.

Ülkede Müslüman kimliğiyle kariyer yapmak isteyen kadınlar, yeterli eğitim ve donanıma sahip olsalar da gördükleri ayrımcılık nedeniyle ülke dışında iş imkanları aramak zorunda kalıyor.

HİÇBİR CAMİDE EZAN OKUNMASINA İZİN VERİLMİYOR

Fransa’da tüm kamu kurumlarında başörtüsü dahil herhangi bir dini sembolün taşınması yasak. Bunun yanı sıra başörtüsü takan annelerin çocuklarının okul gezilerine eşlik etmesine de izin verilmiyor. 7 Eylül 2023 tarihinden alınan bir kararla okullarda abaya giyilmesi yasaklandı. Bu karar sonrası “laiklik” ilkesinin uygulanmasıyla ilgili tartışmalar başladı ancak bir ilerleme sağlanamadı.

Fransa genelinde yaklaşık 2 bin 500 cami bulunmasına rağmen, hiçbir camide ezan okunmasına izin verilmiyor. Bu yasaklar, Fransa'nın laiklik anlayışının bir parçası olarak savunulsa da, birçok kesim tarafından dini özgürlüklerin ihlali olarak değerlendiriliyor.

YASAKLAR ÜLKESİ FRANSA

Fransa, İslam karşıtı yasaklar konusunda uzun bir geçmişe sahip. İlk olarak 2004 yılında, devlet okullarında başörtüsü ve diğer dini sembollerin yasaklanmasıyla başlayan süreç, 2010 yılında kamusal alanlarda peçe ve burka gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin yasaklanmasıyla devam etti. Bu yasaklar, Fransa'nın laiklik ilkesi ve güvenlik gerekçeleriyle savunuldu.

Takvim 2015'i gösterdiğinde bir ortaokul öğrencisi, 2016'yı gösterdiğinde ise bir lise öğrencisi uzun etek giydikleri gerekçesiyle okula alınmadı.

2023 yılına gelindiğinde ise hala bir adım ilerlenmedi hatta okullarda abaya giyilmesi de yasaklandı.

trthaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.