Fransa laikliği: Abaya dinî ise yasak olsun, değilse serbest!

Fransa laikliği: Abaya dinî ise yasak olsun, değilse serbest!

Fransa'da okullardaki abaya (uzun elbise) yasağı kararı için 3 sendikanın yürütmeyi durdurma talebi Danıştay'da ele alındı

Danıştay'da, okullarda abaya ve "erkek entarisi (kamis)" yasağı kararı için yürütmenin durdurulması talebiyle Sud Education Paris, La Voix Lyceenne ve Le Poing Leve Lycee sendikalarının yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere oturum düzenlendi.

LAİKLİKLİK UZMANI TARİHÇİLER BİLE

Oturumun ardından 3 sendikanın avukatı Clara Gandin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abayanın doğası itibarıyla dini bir kıyafet olmadığı yönünde görüş çoğunluğu olduğunu, bu şekilde düşünen Laikliklik uzmanı tarihçiler, İslam kültürü uzmanları ve dini makamlar olduğunu anlattı.

Gandin, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın bir kıyafetin doğası itibarıyla dini bir kıyafet olduğunu belirlemek için kendisini dini makamların yerine koyduğunu ifade ederek, Attal'ın böyle davranarak laiklik prensibini ihlal ettiğini ve birçok kızın abayayı okullarda giymesinin asıl sebebinin dinlerini beyan etmek olmadığını söyledi.

SADECE MÜSLÜMAN VEYA MÜSLÜMAN OLARAK ALGILANAN ÖĞRENCİLER GİYEMİYOR

Attal'ın okullarda abaya yasağına ilişkin geçen haftalarda okul müdürlerine yolladığı bildirinin bugün yaşanan ayrımcılığın tohumlarını taşıdığı yorumunu yapan Gandin, "Sadece Müslüman veya Müslüman olarak algılanan öğrenciler uzun ve bol kıyafetler giyemiyor" dedi.

Oturumu takip eden üniversite öğrencisi ve Le Poing Leve sendikası üyesi Ariane Anemoyannis, yasağı "skandal" olarak niteleyerek, "(Abaya yasağı) Müslüman karşıtı (İslamofobi) bir adım ve özellikle Müslüman veya Müslüman olarak algılanan genç kadınları hedef alıyor." değerlendirmesini yaptı.

Anemoyannis, "Bu (yasak), hükümet için, bu yaz Nael cinayetinin ardından polisin cezasız kalmasına isyan eden işçi sınıfı mahallelerindeki gençleri baskılamaya ve taciz etmeye devam etmenin bir yolu." dedi.

Feminist ve avukat Yelena Mandengue, hükümetin abaya yasağıyla kadınların haklarını tehlikeye atan bir politika yürütmeye devam ettiğini savundu.

Mandengue, okullarda akran zorbalığı gibi sorunlar olduğunu belirterek, "Oturumda da denildiği gibi, hep aynı kişiler hedef gösteriliyor, hep kadınlar." dedi.

Danıştay'ın okullarda abaya yasağına karşı yapılan itiraza yönelik kararını birkaç gün içinde vermesi bekleniyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum