Fransa'nın peçe yasağı AİHM'ye gidiyor

Fransa'nın peçe yasağı AİHM'ye gidiyor

Fransa'da peçe yasağının uygulaması sorunlu başladı. Polis yasağı protesto eden kadınları gözaltına aldı. Aktivist Kenza Drider ise özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle AİHM'de dava açıyor

Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusa sahip olan Fransa'da kamuya açık alanlarda peçe yasağı resmen başladı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteklediği yasağı ilk delen kişi ise ülkenin güneyindeki Avignon kentinde yaşayan 32 yaşındaki Müslüman kadın Kenza Drider oldu. Dört çocuk annesi Kenza Drider, yasağın uygulanacağı ilk gün peçesiyle sokağa çıkacağını daha önce açıklamıştı. Bir televizyon programına katılmak için evinden çıkan Drider, burkasıyla trene bindikten sonra basın tarafından fotoğrafları çekildi. Televizyondaki programda konuşan Kenza Drider,  'Ben bir suç işlemedim. Fransız olarak doğdum ve öyle yaşıyorum. Avrupa'da sahip olduğum haklarımı kullanıyorum' dedi. Fransa'nın yürürlüğe koyduğu peçe yasağını, özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğini belirten aktivist Drider, '12 yıldan beri burka giyiyorum. İşime giderken giymeye de devam edeceğim, kimsenin beni durdurmasına izin vermeyeceğim' şeklinde konuştu. Kenza Drider, televizyondaki program sonrası Paris'te Notre Dame Katedrali önündeki peçe yasağını protesto gösterisine katıldı. Gösteride, Fransız polisi Kenza Drider'le birlikte iki kadını gözaltına aldı ancak daha sonra karakolda serbest bırakıldılar. Fransa'nın dün yürürlüğe koyduğu yasaya göre kamuya açık alanda peçe takanlar 150 euro para cezası ve zorunlu vatandaşlık stajı almaya zorlanacaklar. Peçe yasağına karşı çıkan bir işadamı, Paris'te 2 milyon değerindeki bir mülkünü açık artırmayla satışa çıkaracağını, buradan elde edeceği geliri para cezası verilen kadınlar için kullanacağını söyledi.

Belçika'da yasak uygulanmıyor

Avrupa'da peçe yasağını getiren tek ülke Fransa değil. Fransa'daki yasanın benzerini Belçika da geçtiğimiz yıl parlamentodan geçirdi ancak siyasi belirsizlik nedeniyle, yasak uygulama şansı bulamadı. Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi, peçenin kamuya açık alanlarda yasaklanması için bir yasa teklifi vermişti. Teklife göre kadınlara zorla peçe giydirmeye çalışan erkeklere bin euro ceza verilmesi öngörülüyor. Almanya'da  ise aşırı sağcılar peçe yasağı istiyor ama bunu yapacak politik güçleri yok.

İKİ BİN KADIN PEÇELİ

Fransız parlamentosunun geçtiğimiz ekim ayında kabul ettiği yasaya göre kamuya açık alanlarda peçe takan kadına 150 euro para cezası ve zorunlu vatandaşlık stajı alma şartı getiriliyor. Bir kadının peçe takmaya zorlanması ise bir yıl hapis ve 30 bin euro parayla cezalandırılıyor. Fransa'da yaklaşık 2 bin kadının peçe taktığı tahmin ediliyor.

ZORLAMA YETKİMİZ YOK

Fransa dünyada bir ilki gerçekleştirerek kamuya açık alanda peçeye yasak getiren ilk ülke oldu ancak uzmanlar söz konusu yasağın uygulama şansının bulunmadığını belirtiyor. Peçe yasağının zorluğuna dikkati çeken Polis Komiserleri Sendikası Genel Sekreter yardımcısı Manuel Roux, 'Zorlama yetkimiz yok. Güç kullanmamızı da istemiyorlar, ancak ikna etmeye çalışacağız' dedi. Polislerin yüzü kapalı bir kadınla karşılaştıklarında onu ikna etmeye çalışacaklarını vurgulayan Roux, kadının itiraz etmesi halinde ise işlerin karışacağını ifade etti. Roux, 'Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde, polis peçeli bir kadınla konuşamaz' dedi.

Akşam