Gazze filosunun özgürlük yolculuğu başlıyor

Gazze filosunun özgürlük yolculuğu başlıyor

10'u aşkın gemiden oluşan 'Özgürlük Filosu-2', İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı delmek için yola çıkmaya hazırlanıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı delmeye çalışacak Özgürlük Filosu-2 haftasonu demir alacak. Yunanistan'ın başkenti Atina'da basın toplantısı düzenleyen organizatörler, en geç pazar günü yola çıkmayı planladıklarını söyledi. Gemilerin tamamı Yunan limanlarından demir alacak. 'Yunan makamlarının gemilerin yola çıkmasına izin vermeyeceği' şeklinde İsrail basınında yer alan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Aktivistler, 'Özgürlük Filosu 2' ile Gazze ablukasının yasa dışı olduğunu bütün dünyaya gösterme amacında olduklarını belirtti.

YASADIŞI AMBARGO KIRILACAK

Filoda yer alan 'Kanada' adlı geminin Yunanistan'da gazetecilere tanıtımı esnasında açıklamada bulunan 'Gazze İçin Kanada Gemisi' Organizasyon Komitesi Üyesi David Heap, "Öncelikli amacımız İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun yasa dışı olduğunu dünyaya göstermek. Biz Gazze'nin de dünyanın diğer ülkeleri gibi özgürce dünya ile bağlantı kurmasını ve Gazze halkının ihtiyaçlarını özgürce karşılamasını sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Heap, "Mavi Marmara'da yaşananlar Kanada'da ve Batı ülkelerinde nasıl karşılandı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Olayın yaşandığı ilk anlarda İsrail, Kanada'da ve dünyanın farklı yerlerinde medyayı kullanarak yanlış bilgilerle olayı kamuoyuna vermeye çalıştı. Bir süre sonra Mavi Marmara'da bulunan ve olayları yaşayan Kevin Neish gibi insanların Kanada halkına gerçekleri anlatmasıyla Kanadalılar ve tüm dünya gerçekleri öğrendi. Neish gibi insanların gerçekleri anlatmasının ardından Kanada ve dünyanın farklı ülkelerinden insanlar Gazze'ye yardım konusunda daha duyarlı hale geldiler." Gazze'ye gitmeyi hedefleyen Kanada gemisinde Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada, İsrail, Belçika, Rusya ve Türkiye'den yaklaşık 50 aktivist ve gazetecinin bulunacağına işaret eden Heap, "Gemide yer alan aktivistlerin amacı, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı yasa dışı ambargoyu kırmak. Aktivistler, üzerinde 'Ben sessiz kalmayacağım' ve 'Özgür Gazze' yazan tişörtler giyecekler" dedi.

HER YAŞTAN AKTİVİST FİLODA

Gazze'ye doğru yola çıkacak 'Özgürlük Filosu 2-İnsan Kal' ile yola çıkmaya hazırlanan Kanada gemisi ile yolculuk yapmak üzere Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada, Belçika, Rusya ve Türkiye'den Yunanistan'a gelen aktivistler genelde akademisyen, doktor, öğretmen, hemşire, ekonomist ve öğrencilerden oluşuyor. Aktivistler arasında 77 yaşında olanların yanı sıra 23-24 yaşında olanlar da var. Kanadalı Kevin Neish'in de aralarında bulunduğu 3 kişi daha önce Mavi Marmara'da bulunmuş. Neish, yaşadıklarını ve orada gördüklerini sık sık aktivistlerle paylaşıyor ve "O gece yaşadıklarımı asla unutmam ve tüm insanlarla paylaşmaya devam edeceğim" diyor. Yolculuk öncesinde sık sık bir araya gelen aktivistler, Gazze'ye yolculuğun başarıya ulaşması dileğinde bulunuyor. Öte yandan, bu geminin yolcuları arasında bulunan tek Türk aktivist, eğitiminin büyük bir bölümünü ABD ve Kanada'da tamamlamış olan ekonomist Demir İnal.

'ASKERLERE KARŞILIK VERMEYİN'

Bu arada, Gazze'ye Kanada gemisi ile yolculuk edecek aktivistlere ve gazetecilere Organizasyon Komitesi tarafından gemiye olası müdahale halinde yapılması gerekenler hakkına bilgi verildi ve "Gemiye bir askeri müdahale olursa kesinlikle karşılık vermeyin. Bizim Gazze'ye yolculuğumuz barışçıl bir yolculuk, amacımız Gazze'ye İsrail tarafından uygulanan illegal ambargoyu delmek" uyarısında bulunuldu. 10'un üzerinde geminin yer alacağı filoda toplamda 400'den fazla aktivistin yolculuk etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Gazze'ye yardım amacıyla bölgeye giden ve İsrail askerlerince saldırıya uğrayan Mavi Marmara gemisinin 'tamiratın henüz tamamlanmadığı' gerekçesiyle bu yılki filoya katılamayacağı açıklanmıştı.

'Filoyu durdurun ama ölüm olmasın'

İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'ye doğru yola çıkması beklenen yardım filosunun durdurulmasına karar verdi. Kabine, İsrail ordusuna gemileri 'kesinlikle' durdurması, bunu yaparken de insan hayatını koruması talimatını iletti. İsrail ordu radyosunda yer alan habere göre, gemilerde yapılacak aramalarda silahlara rastlanmaması durumunda yardım malzemeleri Gazze'ye İsrailli yetkililerce ulaştırılacak.

ABD'li 6 vekilden cesur çıkış

ABD Dışişleri Bakanlığı 'Umudun Cesareti' (The Audacity of Hope) isimli Amerika'dan gidecek yardım gemisindeki kendi vatandaşlarının can güvenliği konusunda olumsuz yanıt verince, Kongre'den 6 vekil devreye girdi. Sözkonusu Kongre üyeleri, ABD Dışişleri'ne yazdıkları mektupta geçen yıl Mavi Marmara olayında yaşanılan trajediye dikkat çekerek, bu sene aynı üzücü durumun tekrar etmemesi için Hillary Clinton'dan, çaba gösterilmesini talep ediyor. 6 vekilin devreye girmesi, İsrail konusunda 'süt dökmüş kedi' olan Kongre üyeleri için sembolik olarak büyük anlam içeriyor. Sözkonusu 6 vekilin cesur çıkışı hem bir ilk hem de yardım gönüllülerin Washington tarafından ilk defa dikkate alınması bakımından önemli bulunuyor.

AP milletvekillerinden aktif destek

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) iki üyesinin, Gazze'ye Özgürlük Filosu'na katılacakları duyuruldu. Avrupa Birleşik Sol/İskandinav Yeşil Sol Grup tarafından yapılan açıklamada, İspanyol üye Willy Meyer'in yanısıra İrlandalı üye Paul Murphy'nin de Gazze'ye hareket edecek filoda yer alacağı belirtildi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan, insani yardım götüren barışçıl gemilerin güvenle Gazze'ye ulaşması ve muhtemel İsrail saldırılarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması istenen açıklamada, İsrail'in filonun yola çıkmasını önlemek için AB ve Yunanistan'a uyguladığı baskı da kınandı. Öte yandan İspanya'dan özgürlük filosuna katılacak 'Rumbo a Gaza' ekibinin yaklaşık 50 aktivist ile yola çıktığı ve yolcular arasında aktör Willy Toledo ile yazar Santiago Alba gibi isimlerin de olduğu bildirildi.

'Bırakın, filo Gazze'ye gitsin'

İsrail'in Haaretz gazetesi, önümüzdeki hafta içi Gazze kıyılarına ulaşması beklenen Özgürlük Filosu'na izin verilmesini istedi. Gazetenin editöryal yazısında, İsrail hükümetinden, ülkenin dünyadaki pozisyonunun bir kez daha tehlikeye atmaması talep edildi. İsrail'de 'filo' kelimesinin savaş ilanı olarak algılandığını belirten gazete, gemilerin Gazze'ye uygulanan ablukayı delmesinin sembolik bir önemi olduğuna dikkat çekti. "Görünen o ki; İsrail hükümeti, sembollere akil siyasetten çok daha fazla önem veriyor" eleştirisini yapan gazete, Tel Aviv yönetiminin yardım filosundan bir donanma saldırısı kadar korktuğunu; bu yüzden de İsrail'in egemenliğini ihlal edecek bir düşmanla karşı karşıyaymış gibi hazırlık yaptığına dikkat çekti. Gazete, şimdi Türkiye ile uzlaşı yolları arayan İsrail'in gelecekte başka ülkelerle de barışma yolları aramak zorunda kalmaması için filoya müdahale etmemesini istedi.

Yeryüzü Doktorları Filistin'e gitti

Yeryüzü Doktorları, 'Gülümseyen Çocuklar Projesi'nin 6. ayağını gerçekleştirmek üzere dün sabah Filistin'e gitti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in de aralarında bulunduğu ekipte, Prof. Dr. Ethem Güneren, Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, Prof. Dr. Haluk Emir, Doç. Dr. Gökhan Tunçbilek, Yrd. Doç. Dr. Asım Esen, Op. Dr. Cem Kara, Hmş. Serap Aslan ve Hmş. Hatice Baran yer alıyor. T.C. Başbakanlık TİKA ve Filistin Ulusal Otoritesi Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile doğumsal anomali, dudak-damak yarığı ve hipospadias hastalıkları olan Filistinli çocuklar tedavi edilecek.

Yeni Şafak