Gazze'den son dönemin en güzel haberi

Gazze'den son dönemin en güzel haberi

İsrail'de Arap nüfusun hapsolduğu, İsrail'in güneyindeki Gazze'den son dönemin en güzel haberi geldi

İsrail'in sık saldırları nedeniyle kan, gözyaşı ve yoksulluğun sıradanlaştığı bölgeden 2005 yılında Ariel Şaron'un başbakanlığı sırasında bin 500 kadar Yahudi yerleşimcilerin o dönem üzerinde yaşadığı, ayrılırlarken yakıp yıkarak geri çekildikleri zirai tarım alanı Gasgadif kibutzunu Gazzeliler uzun uğraşların ardından yeniden yeşertmeyi başardılar. 

2009 yılından itibaren çeşitli yardım kuruluşlarının katkılarıyla 190 bin dolar harcanarak 3 yıllık hummalı bir çalışma sonrası yeniden yaşama döndürülen 250 dönümlük arazide çok sayıda meyve ve sebze üretimi yapılmakta. Aynı zamanda kümes hayvancılığınında yapıldığı arazide şimdilerde 70 Filistinli çalışıyor. Aylık 120 bin liralık üretimin yapıldığı alanda hurmadan, üzüme, çilekten, kavuna kadar onlarca çeşit meyve ve sebze yetiştirilirken, elde edilen gelirin tamamı başta dul ve yetimler olmak üzere yoksul ailelere dağıtılmakta.

Zirai tarım alanının genel müdürü Hamid Ebu Habbab, yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Burası işgalden önce bize ait topraklardı, biz buraya Cennet Tepesi derdik. Şimdi de öyle diyoruz. 1967 savaşı sonrası biz Filistinlilere ait bu toprakları Yahudiler gelerek işgal ettiler, sonra da bu alanı kolektif ziraat yaptıkları kibutza çevirdiler. Biz bu bölgeye gelip hayvan bile otlatamazdık. Hemen ateş açarlardı. Sayıları azdı ama tamamı silahlı İsrail askerleri tarafından korunurlardı. Sonra 2006 yılında Ariel Şaron başbakanlığında sayıları bin 500 civarındaki Yahudi yerleşimciyi buradan daha güvenli İsrail'in iç bölgelerine taşıma kararı aldılar. Onlar da buraları bizler kullanamayalım diye, yakıp yıkarak gerilerinde hiçbir şey bırakmayacak şekilde çekip gittiler. Biz de burayı çeşitli yardım kuruluşlarının verdiği paralarla bir kooperatif kurarak 5 yıl süreyle üzerinde çalışıp uğraşıp, ekip, dikip yeniden yeşertmeyi başardık. 70 kişinin çalıştığı arazide çalışanların tamamı farklı ailelerden. Hiçbir aileden iki kişi çalışmıyor, buradan elde edilen tüm gelirse yine ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. İnşallah İsrail bir gün tekrar gelip buraları elimizden almaz, bizleri buradan çıkartmaz ya da bombalamaz".

-1,5 milyon insan 320 kilometrekare alana sıkışmış halde-

Halk, balıkçılık, hayvancılık ve tarımla geçinmeye çalışırken Gazze, kilometrekareye düşen insan sayısı açısından dünyanın en yoğun nüfusuna sahip bölge olma özelliğini taşıyor.

Toplam 1,5 milyon insanın yaşadığı Gazze'de halk, yoğun tecrit nedeniyle günlük ihtiyaçlarını ancak yer altı tünellerinden yaptıkları kaçakçılıkla temin edebiliyor.

Türk yardım kuruluşlarının yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgede, Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden dokuz Türk anısına deniz kenarında dikilmiş bir de anıt bulunmakta.

Haberler