Gençlerin üniversite okumak için seçtiği şehir İstanbul

Gençlerin üniversite okumak için seçtiği şehir İstanbul

2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı için Türkiye genelindeki üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kaydolan 1 milyon 742 bin 537 öğrenciden 394 bin 351'i megakentte eğitim görüyor

Bilimsel araştırmaların yapıldığı, bilginin yayıldığı, çağın ihtiyaç duyduğu nitelikte insanların yetiştirildiği "bilgi yuvaları" üniversiteler, Türkiye'nin dört bir yanında milyonlarca öğrenciye eğitim hizmeti sunuyor.

Eğitim alanında köklü bir yere sahip İstanbul ise Türkiye genelindeki 208 üniversiteden 60'ına ev sahipliği yapıyor.

Kentte üniversitelerin ilki, fethin ertesi günü Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kurulan İstanbul Üniversitesi olurken, yıllar içerisinde de devlet ve vakıf olmak üzere birçok eğitim yuvası açıldı.

İstanbul, eğitimde üniversite sayısının fazlalığı ile Türkiye'deki liderliğini koruyor.

Öğrenciler de köklü bir eğitim geçmişine sahip, kültürel zenginliğe haiz, ulusal ve uluslararası pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan ve kariyer fırsatlarının geniş olduğu İstanbul'da yer alan üniversitelere büyük ilgi gösteriyor.

1 MİLYON 612 BİN 868 ÖĞRENCİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

AA muhabirinin YÖK'ten edindiği bilgilere göre, Türkiye genelinde 79'u vakıf ve 129'u devlet olmak üzere 208 üniversite bulunurken, bunlardan 60'ı İstanbul'da yer alıyor.

İstanbul'daki 60 üniversitede ise ön lisanstan doktoraya kadar 29 bin 294 farklı program mevcut. Bu programlarda özel statülü veya uluslararası öğrenciler dahil olmak üzere toplam 1 milyon 612 bin 868 kişi eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 394 bin 351'ini, bu yıl kayıt yaptıranlar oluşturuyor.

Farklı illerden lisans ve ön lisans eğitimi için gelen 1 milyon 29 bin 991 öğrenci, İstanbul'da halihazırda öğrenim görürken, bu yıl 191 bin 549 öğrenci lisans-ön lisansta kenti tercih etti.

İSTANBUL'A 938 YENİ PROGRAM

Bu yıl Türkiye genelindeki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına ait toplam 1 milyon 57 bin 820 öğrencilik kontenjanın yüzde 93,8'i doldu.

İstanbul'daki 60 üniversitenin ön lisans ve lisans programlarına ait toplam 222 bin 135 öğrencilik kontenjanda ise yüzde 91,1 doluluğa ulaşıldı.

Öğrencilerin kafasını en çok karıştıran "Hangi mesleği seçmeliyim?" sorusuna bu yıl pek çok yanıt daha eklendi. Çağın içinde bulunduğu dönüşümle birlikte başta dijitalleşme, siber güvenlik, büyük veri ve oyun tasarımı alanlarında yeni programlar açıldı.

İstanbul'da da söz konusu alanlarda 167 ön lisans, 308 lisans, 362 yüksek lisans ve 101 doktora olmak üzere toplam 938 yeni program, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı'nda eğitime başladı.

Yeni açılan programlardan bazıları ise ön lisansta Bilişim Güvenliği Teknolojisi, Nükleer Tıp Teknikleri, Gemi Makineleri İşletmeciliğiyken, lisans alanında Dijital Oyun Tasarımı, Antropoloji, Veri Bilimi ve Analitiği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Su Bilimleri ve Mühendisliği, İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği ile Robotik ve Otonom Sistemleri Mühendisliği oldu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.