Genetiği değiştirilen ürünlere tüketici tepkisi

Genetiği değiştirilen ürünlere tüketici tepkisi

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, 'Genetiği Değiştirilmiş' gıda maddeleri ile yemlerin Türkiye'ye girişinin serbest bırakılmamasını konusunda tavrılarını ortaya koydu.

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) açlığa çare de olmadığını, GDO'lar, GDO'lu gıda maddeleri ile yemlerin Türkiye'ye girişinin serbest bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Engin, yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik''e ilişkin açıklamasıyla, tüketicileri ve kamuoyunu yanılttığını kaydetti.

Yönetmelikteki ''insan yaşamı ve sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı, tüketici çıkarları ve çevrenin en üst düzeyde korunmasını riske sokanlarla insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotikleri taşıyan GDO ve GDO'lu ürünleri içeren gıda ve yem maddelerinin ithalatı ve bebek mamalarında kullanımının da yasaklandığı''na dair ifadelere karşın, Yönetmelikle esas olarak amaçlananın GDO'ların, GDO'lu gıda maddelerinin ve yemlerin Türkiye'ye girişinin serbest bırakılması olduğunu savundu.

Engin, ''Yönetmelikte hedeflenen bir başka amaç ise bir adım sonra çıkarılacak kanunla ülkemiz tarım alanlarında GDO'lu tohumların ekimine olanak sağlamasıdır'' dedi.

GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların ve ürünlerinin etiketlenmesine ilişkin hiçbir uygulamanın Yönetmelikte yer almamasının, GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların et-süt ve diğer işlenmiş ürünlerini tüketen tüketicinin sağlık ve güvenliğin ''hiçe sayıldığı''nın göstergesi olduğunu ileri süren Engin, GDO'lu ürünlerin bebekler için yasaklanırken, anne, baba ve büyükler için serbest bırakılmasıyla, toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti.

Engin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''GDO'ların biyoçeşitliliği yok edici etkileri pek çok bilimsel araştırma ile ispatlanmışken tüketici sağlığına ve çevreye yönelik olumsuz etkilerinin görmezden gelerek, yönetmeliğin dayanak yapıldığı kanunlarla çelişmesi yanında, Yönetmelikte 'GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair bilgilerin yazılmasının yasaklanması' gerçekten bu yönetmeliğin kimlere hizmet ettiğini açıkça göstermektedir.

GDO'lar açlığa çare değildir. GDO'ların, GDO'lu gıda maddeleri ile yemlerin ülkemize girişi serbest bırakılmamalıdır. Gerçekler tüketicilerden saklanmamalıdır. Tüketiciler doğru bilgilendirilmelidir.''
Haber 7