Genler bebek uykusunu etkiliyor
Bilim insanları, genlerin diziliminin, bebeklerin gece uykusuyla doğrudan bağlantılı olduğunu açıkladı. Araştırmalar, bebeklerin uyku kalitesini arttırmanın mümkün olduğuna işaret etti.
Yeni bir araştırma, uyku saati geldiğinde bebeklerini uyutmakta zorlanan aileleri biraz olsun rahatlatacak bulgular sundu. Araştırmada, bebeklerin gece uykusunu belirleyen en önemli faktörün genlerin dizilimi olduğu anlaşıldı.
Kanada'daki araştırmacılar yaklaşık bin tek ve çift yumurta ikizinin uykusunu inceleyerek, genlerin gece uykusunda en belirleyici etken olduğunu açıkladı. Çocukların gün içerisinde şekerleme yapmasının ise çevresel faktörlere bağlı olduğu belirtildi.
Bazı aileler çocukları yüksek ses ortamında rahatça uyuyabildiği için kendini şanslı hissederken, uzmanlar çocukların uyumasına yardımcı olabilecek yöntemlerin olduğunu ifade etti.
Quebec'teki Laval Üniversitesi araştırmacı yazarı Evelyne Touchette "Genetik yapı çocukların uyku süresini belirleyen sadece bir etken. Aileler çocuklarının uyku süre ve alışkanlıklarını erken yaşlarda düzeltmeye çalışmaktan asla vazgeçmemeli" dedi. Aile etkisinin özellikle bebekler 18 ay civarındayken etkili olduğunu da sözlerine ekledi.
Cbsnews sitesinin haberine göre, aileler çocukları gece uzun süre uyumuyor diye uykuya ihtiyaç duymadıklarını düşünmemeli. Çocukların sadece yüzde 5'i, her gece on saatten az uykuya ihtiyaç duyuyor. Bir çocuğun az uyumasının, bir çok nedene bağlı olabileceği ifade edildi.
Araştırmada bilim insanları uyku ile bağlantılı genleri bulmaya çalışmadı. Araştırdıkları temel soru, tek yumurta ikizlerinin çift yumurta ikizlerine göre benzer uyku düzenine sahip olup olmadıklarıydı.
GÜN İÇERİSİNDEKİ ŞEKERLEMELER
Boston Çocuk Hastanesi Çocuk Uyku Hastalıkları Merkezi direktörü ve "Çocuklar için Başarılı Uyku Stratejileri" kitabının yazarı Dr. Dennis Rosen, bu konudaki bazı noktalara dikkat çekti: "Çocuklar 6 haftalıkken günde iki üç defa şekerleme yaparlar. Altı aylık olduklarında günlük şekerleme sayısı ikiye, on sekiz aylıkta ise bire düşmelidir."
Çocukların çoğu beş yaşına geldiğinde gün içerisinde şekerleme yapmayı bırakıyor. Quebec'te yapılan araştırmada, çocukların yüzde 4'ü, 4 yaşından önce şekerleme yapmayı bırakırken, İtalya'da yapılmış benzer bir araştırmada, 4 yaşından önce şekerlemeyi bırakan çocukların oranı yüzde 68 olarak belirdi. Uyku düzeninin ve şekerlemeyi bırakma yaşının içinde bulunulan kültürden etkilendiği de araştırmanın sonuçları arasında yer aldı.
Uzmanlar, yatakta geçirilen sürenin yeterince fakat gerekenden fazla olmaması gerektiğini savundu. Çocukların yeterli uyku alabilmesi için bir düzenin kurulmasının önemli olduğunu da araştırma makalesinde belirttiler. Makalede, 'Yaklaşık 6 aylıkken çocuklar hala uyanık fakat uykuluyken yatağa yatırılmalı. Böylece kendi kendilerine uykuya dalmayı öğreneceklerdir' bilgisi verildi.
UYKU PROBLEMLERİNE DİKKAT
Ailelerin çocuklardaki horlama, nefes darlığı, kesik kesik nefes alma gibi olası uyku problemi belirtilerine dikkat etmesi gerekiyor.
Çocukların gece boyunca ebeveynini uyandırması bile problem oluşturabilen bir faktör olarak kabul ediliyor. Uyku düzenindeki bozukluk medikal bir sorun olmamakla beraber, anne babanın ihtiyacı olan uykuyu almasını engelliyor.
Uzmanlar, bu gibi durumlarda çocuklarda uyku ve uyku problemleri konusunda uzman bir doktorla konuşmanın çok faydalı olabileceğini belirtiyor.
Haber7