Göçmen kuşlar hastanesi Gurebahane-i Laklakan açılmak için gün sayıyor
Ecdadın hayvan sevgisini gösteren dünyanın ilk ve tek hayvan hastanesi Bursa'daki "Gurebahane-i Laklakan" yeniden canlandırılıyor
Adem Elitok'un haberi
İnşaatı tamamen biten ve birkaç gün içerisinde açılması beklenen hastane, hayvan sevgisinin simgesel yapılarından biri haline gelecek. Gurebahane-i Laklakan'da, geçmişte sakat leylekler ve göçmen kuşların tedavi ve bakımı yapılıyordu.
Tarihi Irgandı Köprüsü'nün doğu ayağındaki sivil mimarlık örneği binanın yine hayvanlara sağlık merkezi olarak hizmet vermesi planlanıyor. Gurebahane-i Laklakan, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ahmet Haşim'in anılarında şöyle anlatılıyor: "Bilmem Bursa'yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı'nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar.''
Hasta ve sakat kuşların bakım ve tedavisinin yapıldığı bu sistem ve yere Ahmet Haşim tarafından "Gurebahane-i Laklakan" denildiği ve bu ismin günümüze kadar geldiği biliniyor. Ecdadın, her türlü konuya duyarlı davrandığını ve güzel çalışmalar ortaya koyduğunu hatırlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yeni neslin aynı duyarlılığı gösteremediği gibi, ecdad yadigarlarına da sahip çıkamadığını dile getirdi. Başkan Dündar, "Bu nedenle yürütülen çalışmalar daha bir anlam kazanmaktadır. Gurebahane-i Laklakan olarak bilinen göçmen kuşlar hastanesi; yüzyıllar önce, dünyada daha henüz insan hakları tartışılırken, burada bizim ecdadımız tarafından kurulmuş. Hayvan haklarının korunması için kanunlar çıkartılmış, bu hastanede her türlü kuşun bakımı ve tedavisi yapılmış. Bu sadece bizim kültürümüzde olan bir şey, bizde olan bir şey. Bununla gurur duymamız gerekiyor. Bu kültürü yaşatmak için de elimizden geleni yapmalıyız." dedi.
Dündar, Tarihi Irgandı Köprüsü'nün yanındaki sivil mimarlık örneği yapının geçtiğimiz dönemde kamulaştırılarak restore edildiğini ve restorasyonun tamamen bittiğini belirtti. Burasının hem sağlık tesisi hem de sosyal tesis olarak hizmet vermesinin planlandığını hatırlatan Dündar, binanın önümüzdeki günlerde hizmete açılacağını ifade etti.
Toplam kullanım alanı 350 metrekare olan bina üç kattan oluşuyor. Hayvan sağlığı ve rehabilitasyonu konusunda binanın giriş katında hizmet verilecek. Binanın arka tarafında 50 metrekarelik bir de bahçe bulunuyor. Bahçe de düzenlenerek yapının müştemilatı olarak kullanılacak.