Gök bilimciler bunun için 18 yıl bekledi

Gök bilimciler bunun için 18 yıl bekledi

Gök bilimciler, ilk kez 18 yıl bir gök cisminin doğumuna ve gelişimine gerçek zamanlı olarak tanık oldu. Sonuç ise heyecan verici.

‘Science’ dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ‘bebek yıldızın’ çevresinde bir toz bulutu bulunuyor. Toz bulutu, yıldızdan uzaya doğru hareket eden sıcak, iyonize hava dalgalarının yavaşlamasını sağlıyor.

GÜNEŞ'TEN 300 KAT DAHA PARLAK!
Meksika Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Carlos Carrasco-Gonzalez, ‘W75N(B)-VLA2’ adı verilen yıldızın Güneş'ten 300 kez daha parlak olduğunu söyledi.

Carrasco-Gonzales, "Yıldızın doğumunu, Meksika çöllerine yerleştirilen Çok Büyük Dizi (VLA) adlı 27 antenden 1996 ve 2014 yılında sağlanan verileri inceleyerek bulduk" dedi.

olawz_1428087686_3589.jpg

'TARİHTE BİR İLK, HEYECAN VERİCİ'
Hollanda'daki Leiden Üniversite'nden Prof. Dr. Huib van Langevelde, yıldızın 18 yıl içinde kaydettiği büyümeyi izlemenin "heyecan verici" olduğunu kaydetti.

Langevelde, "Tarihte ilk kez bir gök cisminin doğumuna ve gelişimine gerçek zamanlı olarak tanık oluyoruz" ifadesini kullandı.

DEVASA BİR MANYETİK ALAN

Araştırmaya destek veren Avrupa Çok Uzun Tabanlı İnterferometre Enstitüsü'nden (JIVE) Gabriele Surcis de 1996'da yıldızın doğduğu bölgede devasa bir manyetik alan keşfettiklerini hatırlattı.

Araştırmanın, manyetik alanın yıldızların doğumunda çok büyük role sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayan Surcis, bebek yıldızın geçirdiği değişimleri izlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum