Göktürk-2 ekibi o anları anlattı
Keşif uydusunun uyduya yerleştiği 860 saniye heyecandan hatırdan silindi.
Geçtiğimiz günlerde Çin'den başarıyla uzaya fırlatılan Türkiye'nin ikinci milli yer ve gözlem keşif uydusu Göktürk-2'nin teknik ekibi, gurur dolu anları anlattı.
TÜBİTAK Uzay ekibinden uydunun mekanik sorumlusu Muzaffer Çetin, 23 Kasım'da Ankara'dan ayrıldıktan sonar heyecanının başladığını, çünkü uyduyla beraber geldiklerini ve uyduya yeni doğmuş bebek gibi özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Fırlatma anında bir müdahale yapamadıkları için bir tedirginlik yaşadıklarını aktaran Çetin, fırlatma sonrası ayrılma sinyalini alınca çok sevindiklerini, fakat asıl heyecanlarının sinyali beklerken arttığını dile getirdi. Çetin, "Uydudan sinyal almak için Norveç ve Ankara'dan haber bekledik. İstediğimiz sonucu alınca da çok mutlu olduk." diye konuştu.
860 SANİYELİK AN HATIRDAN GİTTİ
Göktürk-2'nin fırlatma kampanyası sorumlusu Emir Serdar Aras ise duygularını şöyle dile getirdi: "Fırlatma anında tarifi mümkün olmayan bir heyecan yaşadık. Tüm Türkiye'nin büyük bir heyecan yaşadığına inanıyoruz. Proje içinde yer almak bize ekstra heyecan yaşattı."
Yaşadıkları en son zor anın ise uydunun yörüngeye girip girmeyeceğinin belli olacağı 860 saniyelik zaman dilimi olduğunu kaydeden Aras, o anları heyecandan dolayı hatırlayamadığını dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile canlı bağlantı gerçekleştirildiğine değinen Aras, "Başbakanımızla fırlatmadan 5 dakika önce bir konuşma yaptık. Bize iyi dileklerini ve yanımızda olduğunu belirtti ve bu hepimizi çok mutlu etti." diye konuştu.
Fırlatma kampanyası yöneticisi ve proje teknik lideri Ali Ömer Kozal, Göktürk-2 projesinde yer alan 5 paydaşa teşekkür etti. Kozal, ayrıca beş yıl boyunca projede çalışan tüm ekip arkadaşlarına göstermiş oldukları her türlü fedakârlıktan ötürü duyduğu minnettarlığını dile getirdi. Uydunun Türkiye için önemi konusundaki soruyu yanıtlayan Kozal, fırlatılan uydunun öncelikle geçen yıl yine Türk mühendisleri tarafından üretilen ve ilk olma özelliği taşıyan Rasat uydusundaki başarının daha da katlanarak devam ettirilmesi manasını taşıdığını söyledi. Göktürk-2 uydusunun uzayda 5 yıl görev alacağını aktaran Kozal, bu seferki fırlatılan uydunun daha iyi çözünürlükte ve daha gelişmiş olmasından ötürü önem arz ettiğini kaydetti.
Türk ekibi, aileleri başta olmak üzere kendilerine destek olan herkese çok teşekkür etti.
Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde yer alan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden (JSLC) Uzun Yürüyüş 2 (Changzheng -2) taşıyıcı roketiyle 17 Aralık'ta Türkiye saatiyle 18.13'te başarılı bir şekilde fırlatılmıştı.
Trt Haber