Google Plus, sosyal medyada son nokta

Google Plus, sosyal medyada son nokta

Google uzun zaman geri kaldığı sosyal medya furyasına bir girdi, pir girdi. Google yaptığı bir kaç girişimin başarısızlıkla sonuçlanması sonucu tüm ekibini bu işe yönlendirerek ses getirecek bir projeye imza attı.

Sosyal medya son yıllarda internetin en büyük taşıyıcılarından biri oldu.
  
1990'lı yıllardan itibaren internetin tartışılmaz en büyük ismi Google, sosyal medya uygulamalarında rakiplerinin oldukça gerisinde kaldı. Elektronik posta sistemi Gmail ve mesajlaşma yazılımı Gtalk gibi çok önemli sosyal medya araçlarına sahip Google iki kez bu dünyayı ele geçirmek için girişimde bulundu. Ne var ki Google Wave ve Google Buzz isimli uygulamalar, şirketin tam ve sınırsız desteğine rağmen Twitter ve Facebook karşısında rakip olma başarısını gösteremedi. Bu uygulamalar, daha geniş kitlelere ulaşmayı başaramadan şirket tarafından tarihin karanlık sayfalarına gömüldü.

Türkiye'ye de gelen yeni CEO'su Eric Schmidt'in özel talimatlarıyla şirketin en alt düzey çalışanlarına kadar herkes sosyal medya ile ilgilenmeye başladı ve ortaya çok kısa zamanda Google+ çıktı. Önceki gün ilk testlerine başlayan bu ürün, davetiye sistemiyle sınırlı sayıda kullanıcıyla paylaşıldı. Google+ daha ilk saatlerinde o kadar büyük ilgi gördü ve o kadar çok kullanılmaya başlandı ki yetkililer alelacele gönderilen kimi davetiyeleri iptal ederek tam hazır oluncaya kadar sistemi yeni abone alımına kapattıklarını belirtti.

Sistem, Google teknolojisi ve bulut bilişimiyle anında resim paylaşma ve birkaç kişiyle aynı anda sorunsuz bir biçimde yazışabilme gibi farklı özelliklere sahip. Birkaç farklı sistemin entegre edilmesiyle çalışan Google+ içindeki bölümleri şöyle sıralamak mümkün:

Circles: Bu bölüm, Linkedin gibi belli meslek gruplarına sahip kullanıcıların bilgi paylaşımı ya da Facebook gibi aile ve arkadaşların bir araya toplanmasını sağlayan bir sistem. Bu alanda kullanıcıları ve onlara tanınan yetkileri kısıtlamak mümkün.

Sparks: Kullanıcıların birbirlerine video, haber kupürleri ve fotoğraf gibi küçük paylaşımları yapabilecekleri bir sistemi oluşturuyor. Facebook'un paylaşım alanına benziyor.

Hangout: "Takılmayı", arkadaşlarla iyi vakit geçirmeyi sağlayan, içinde video paylaşımından videolu sohbete kadar uzanan geniş bir yelpazeyi barındıran bir ürün.

Bugün