Görme engelliler de sokak köpekleri sorununa çözüm bekliyor

Görme engelliler de sokak köpekleri sorununa çözüm bekliyor

Görme engelli aktivist Emre Taşgın, sahipsiz köpeklerin engellilerin hayatlarını zorlaştırdığını, özellikle beyaz baston ile sokaklarda gezdikleri sırada bu köpekler tarafından fiziksel saldırılara maruz kalabildiklerini söyledi

Engelli hakları savunucusu ve dijital içerik üreticisi Emre Taşgın, sahipsiz köpekler nedeniyle görme engellilerin günlük hayatlarında yaşadıkları problemleri ve çözüm beklediği konuları AA muhabirine anlattı.

Sahipsiz hayvan konusunun daha çok görme engelli bireyleri etkilediğini, pek çok görme engelli bireyin köpek saldırısına maruz kaldığını dile getiren Taşgın, bu saldırılardan şanslı olanların kurtulmayı başardığını, şanslı olmayanların ise ısırılma veya havlama nedeniyle panik yapıp düşme, kazalara sebebiyet verme gibi problemlerle karşılaştıklarını kaydetti.

Taşgın, özellikle görme engellilerin yürüme ve yollarını bulmak için kullandıkları beyaz bastonların köpekler tarafından şiddet objesi olarak algılandığına, yaşananların da bu sebeple oluştuğuna vurgu yaparak, "Sokak köpekleri, farkında olmadığımızda görme engellilerimiz için risk oluşturuyor. Biz onları bir şekilde görebilsek belki uzaklaşacağız ancak böyle bir imkanımız da bulunmadığı için sonucu çok ciddi olabilecek zararlar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Yaralanmalar ya da daha farklı durumlar oluşabiliyor." diye konuştu.

Köpekler ile engelliler arasında girift bir ilişki bulunduğunu, rehber köpeklerin pek çok görme engellinin gözü kulağı olduğunu ifade eden Taşgın, buna karşılık köpeklerin sokaklarda başıboş bir vaziyette bulunmasının engelliler için ciddi tehdit oluşturduğunu, her yıl pek çok köpek saldırısı ve buna bağlı oluşan komplikasyonlar nedeniyle engelli bireylerin yaralandığını, ölümle burun buruna geldiğini dile getirdi.

SOKAKTA YAŞAMASI HEM İNSAN HEM DE KÖPEKLER AÇISINDAN BİR TEHDİT

Taşgın, sahipsiz hayvanlar için de sokaklarda yaşamalarının tehlike arz ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Karşılıklı olarak şiddetin süregeldiği bir ortamdan uzaklaşan barınaklardaki köpekler daha sakin bir ortamda yaşamını sürdürebilecektir. Hem insanlar hem de köpekler açısından bu çok daha uygundur. Bir sokak kaldırımında yaşaması hem insan hem de köpekler açısından bir tehdit oluşturuyor. Caddede arabaların peşinden koşup altında kalabiliyorlar ya da daha farklı şeylerle karşılaşabiliyorlar. Bu yüzden onların barınaklarda bulunmaları veya sahiplendirilmeleri köpekler için de bizim için de daha sağlıklı olacak. Onlar kendilerine uygun ortamda barınmalı, günümüz kent yapılanmasında yeri olmaması lazım."

SOKAĞA ÇIKMA, KÖPEĞİ RAHATSIZ ETMİŞSİN!

Sahipsiz hayvanlar konusunda engellilere ayrımcı bir tutum sergilendiğini dile getiren Taşgın, şu görüşleri aktardı:

"Burada olayları ve olguları değerlendirmek çok önemli. Maalesef bizim yaşadığımız problemlere karşı kendini hayvansever olarak tanıtan kişilerin eleştirileri şu şekilde oluyor: 'O zaman sen de metroyla gitme, yolun karşısına geç, tek başına dışarı çıkma.' Ben bunu hayvan hakları savunuculuğu ile bağdaştıramıyorum. Benim bir problemim var, bu problemin çözülmesi için hayvanların uyutulması gerekiyor gibi bir düşünceyi de sahiplenemiyorum. Ama bu ikisini de söylemeyen insanlar dinlenmiyor. Bir tarafın haklarını savunurken, bir diğer tarafın daha az haklı olduğu gibi bir görüş söz konusu olamaz. Ortada sokak köpekleri ve görme engelliler diye bir mesele var. Bu sorunun çözümünü değerlendirirken, hayvan haklarını savunurken engelli ayrımcılığı yapılmış oluyor. Söylemsel boyutta yapılıyor bu. 'Sokağa çıkma, köpeği rahatsız etmişsin, senin ne işin var orada bastonunla' gibi yorumlar yapılıyor. Bu doğrudan engelli ayrımcılığına yol açıyor ve kesin bir şekilde doğru değil. Hayvan haklarını savunurken engelli haklarına yönelik ayrımcı bir tutum ve söylem kabul edilemez."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum