Görme engelliler için Kur’an-ı Kerim kursu başlıyor

Görme engelliler için Kur’an-ı Kerim kursu başlıyor

Kurs, 15 Eylül’e kadar devam edecek

Eyüp Körler Kütüphanesi’nde örnek bir girişim başlıyor. Görme engelli iki hafız, kendileri gibi başka görme engellilere Kur’an-ı Kerim öğretecek. Gelen yoğun talep üzerine açılan kursa katılmak için kabartma (Braille) alfabesini bilmek yeterli. Kurs, 15 Eylül’e kadar devam edecek.

Eyüp’te bulunan Körler Kütüphanesi’ni, Ramazan ayının bitimiyle yeni bir heyecan sarıyor. 2007 yılından bu yana görme engelliler için kitapların seslendirildiği kütüphanenin yeni projesi Kur’an-ı Kerim kursu. Gelen talepler doğrultusunda böyle bir uygulama başlattıklarını belirten Eyüp Körler Kütüphanesi Yöneticisi Esra Korkmaz, kursa yoğun katılım beklediklerini söylüyor. Kursa katılmak isteyenlerin sadece kabartma (Braille) alfabesini bilmesinin yeterli olduğunu ifade eden Korkmaz, “Daha önceki yıllarda üyelerimiz, keşke böyle bir kurs olsa da katılsak diyorlardı. Biz de bu sene ilgili müdürlüklerle görüşerek bu kursu açmaya karar verdik. Gelecek hocalarımızın kabartma alfabesi bilen görme engelli olduklarından kursa katılacak kursiyerlerle daha iyi anlaşacaklarını düşünüyoruz. Bir matbaada kabartma Elif Ba cüzlerini ve Kur’an-ı Kerim’leri bastırdık. Kur’an-ı Kerim bilenlere o seviyede, hiç bilmeyenlere ise Elif Ba ile başlanarak eğitim verilecek.” diyor.

Görme engelli vatandaşların yararlandığı Türkiye’deki altı kütüphaneden biri olan Körler Kütüphanesi’nde, gönüllü okuyucular vasıtasıyla sesli kitaba dönüştürülen kitaplar, görme engelliler için hayat ışığı oluyor. Görme engelli vatandaşlar, seslendirilen kitaplara, internet sayfasından veya talepleri doğrultusunda CD formatında ya da çeşitli belleklere yüklenerek Türkiye’nin her yerindeki adreslerine postalanmak suretiyle ücretsiz şekilde ulaşabiliyor. Gönüllü okuyucu sayısında eksikleri olduğunu dile getiren kütüphaneci Ayşenur Ünal, şu ifadeleri kullanıyor: “Eğer düzenli bir şekilde gelmezlerse, kitaplar yarım kalıyor ve bu seferde görme engelli üyeler bu imkândan faydalanamıyorlar. Çünkü burası gören kişiler olduğu müddetçe faaliyette oluyor. Onların gelip seslendirdikleri kitaplar sayesinde görme engelliler kendilerini geliştirip hayatlarına yeni bir ışık yakabiliyorlar. Ancak gönüllü okuyucu sayısında çok eksiğimiz var. Özellikle yabancı dile çok ihtiyaç var ancak okutabileceğimiz gönüllümüz olmadığından elimizdeki birçok eser bekliyor.”

Zaman