Gözde liselere tercih akını
Lise tercihlerini yapmak için son 5 gün. Öğrenci ve veliler telaşta.
Hasan Karalı, Burcu Öztürk, Fehmi Ur, Kevser Kurt'un haberi:
Bu yıl sadece bir kere liste hazırlayacak olan aileler, çocuklarıyla birlikte okul okul geziyor. Başarı grafiği yüksek okullar, rehberlik servisleriyle kendilerini ziyarete gelen anne-babaların kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenci ve velileri tercih heyecanı sardı. Okul listeleri 21 Temmuz’a kadar hazırlanabilecek. Yerleştirme sonuçları ise 6 Ağustos’ta ilan edilecek. Tercihlerini 6 güne sığdırmak zorunda kalan öğrenciler ve aileleri, hummalı bir şekilde okulları araştırıyor. Başarı sıralaması yüksek liseler, çocuklarıyla birlikte okula gelen velileri ağırlıyor. Rehberlik servisleri, öğrenci ve velilerinin kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.
SBS’de dereceye girenlerin tercih ettiği okullardan biri de Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi. Sıralamada ilk bine giren öğrencileri aldıklarını belirten müdür yardımcısı Erdal Korkmaz, “Sadece burslu öğrencileri alıyoruz ve kontenjanı 32 kişi.” diyor. Diğer bölümler için şu bilgileri veriyor: “Anadolu lisesine ise ilk 6 bine giren burslu öğrencilerimizi kabul ediyoruz. Anadolu lisesinde burslu kontenjanı 20, burssuz öğrenciler için ise yüz öğrencinin kaydını yapıyoruz. Puanın 400’ün altında olmaması gerekiyor.”
Veli ve öğrencileri tercih için ağırlayan bir diğer okul da Bahçelievler Safiye Sultan Lisesi. Bünyesinde fen, Anadolu öğretmen ve Anadolu lisesi barındıran okul, fen bölümüne yalnızca ilk 2 bine giren öğrencileri alıyor. Fen lisesine kayıtların dolduğunu hatırlatan okul müdürü Hikmet Şahin, “Anadolu lisesine 400 ve üzeri puan alanları kabul ediyoruz. Şu an fen lisesine kaydımız hemen hemen dolmuş durumda. Çünkü velilerimiz sonuçlar açıklanmadan büyük rağbet gösterdi. Şimdi de sonuçlara göre taban puanı tutanların kaydını yapıyoruz.” diyor.
Sivas, Malatya, Diyarbakır gibi Anadolu illerinden de kayıt aldıklarını dile getiren Özel Yamanlar Karşıyaka Lisesi Müdürü Şakir Ural, okullarına ilginin büyük olduğunu söylüyor: “Pazar günü bile mesai yaptık. Kontenjanlarımız tahminen iki hafta içinde dolacak. Fen lisemize ilk bin 500’e giren öğrencileri kabul ediyoruz. Anadolu lisesine ise 400 taban puanı yakalamış öğrenciler başvurabiliyor. SBS’de tüm soruları cevaplayan 4 öğrencimiz de bizde.”
Sadece özel okullar değil, devlet okulları da öğrenci ve velilerin akınına uğruyor. Eski adı İstanbul Erkek Lisesi olan, şimdilerde İstanbul Lisesi olarak anılan okul, ilk günden ağırladığı 100’ün üzerinde ziyaretçi ile döneme yoğun başladı. Okul Müdürü Abdullah Mollaoğlu, velilerin bu ilgisinden memnun olduklarını, tanıtım toplantıları ve el broşürleriyle aileleri bilgilendirdiklerini belirtiyor.
Zeynep Dilek Çetiner, SBS’de Türkiye 304.sü olan oğlu Erhun Çetiner ile İstanbul Lisesi tanıtım toplantısına katılmış. Tercih döneminin çok önemli olduğunu ifade eden Çetiner, oğlunun ilgi ve yeteneğine uygun bir okulu seçmek için bu süreci okul ziyaretleriyle değerlendireceklerini söylüyor.
İstanbul’un önde gelen ortaöğretim kurumlarından Kabataş Lisesi ise tercih dönemini diğerlerine nispeten sakin bir günle karşıladı. Okul Müdür Yardımcısı Rengin Kamiloğlu, ortalama 20 ailenin kurumu ziyarete geldiğini, liseleri hakkında bilgi almak isteyenlerin daha çok telefonla ulaşmayı tercih ettiğini, yoğun bir telefon trafiği yaşadıklarını kaydediyor.
Geçtiğimiz yıl sınava giren 119 öğrencisinden 96’sı üniversiteye yerleşen Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi de öğrencilerin gözde okullarından. Öğrencilerin yüzde sekseninin ilk tercihle yerleştiğine işaret eden okul yöneticileri şu tavsiyede bulunuyor: “Okul listesi hazırlayan öğrenciler bizi takip etmeli. Gelişigüzel tercih yapmamalı. Çünkü öğrencilerin beklentileri sayısal yönde olabilir. Biz sosyal bilimler lisesi olduğumuz için öğrenciler hayal kırıklığına uğrayabilir.”
Zaman