Günde ortalama 900 bin kilogram döner tüketiyoruz

Günde ortalama 900 bin kilogram döner tüketiyoruz

Tüm Dönerciler Derneği Genel Başkanı Muhammet Nezif Emek, "Ülke genelinde döner büfelerinin sayısı 30 bini buluyor. Günlük döner tüketimi son yıllarda artarak ortalama 900 bin kilograma çıkmış durumda" dedi.

Tüm Dönerciler Derneği Genel Başkanı ve Bereket Döner Üst Yöneticisi (CEO) Muhammet Nezif Emek, ülke genelinde döner büfelerinin sayısının 30 bini bulduğunu belirterek, "Günlük döner tüketimi son yıllarda artarak ortalama 900 bin kilograma çıkmış durumda." dedi.

Emek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de et sektörünün ana oyuncusu dönerin, nesilden nesile aktarılan geleneksel bir lezzet olduğunu kaydederek, en çok sevilen yiyeceklerin başında dönerin geldiğini söyledi.

Türkiye'nin her ilinde, ilçesinde hatta mahallesinde döner işletmesinin bulunduğunu, dönerin, ülkenin en yaygın yiyeceği olduğunu dile getiren Emek, dünyaya bir türk markası olarak ihraç edilen ürünün yurt dışında da çok sevildiğini anlattı.

Emek, Türk halkının dönerden kopamadığını belirterek, "Ülke genelinde döner büfelerinin sayısı 30 bini buluyor. Sektörde üretimden tüketime kadar olan zincirde yüz binlerce kişi istihdam ediliyor. Günlük döner tüketimi son yıllarda artarak ortalama 900 bin kilograma çıkmış durumda. Zaman zaman bin tonu bulabiliyor." diye konuştu.

Türkiye'de döner zincirlerinin yemek sektörünün önemli bir halkasını oluşturduğunu vurgulayan Emek, sektörün aylık ekonomik büyüklüğünün 4 milyar liraya ulaştığını söyledi.

"Sektöre her gün yeni yatırımcı giriyor"

Emek, çok sayıda büyük yatırımcının döner sektörüne ilgi gösterdiğini belirterek, hamburger, pizza gibi ithal lezzetlerle ve uluslararası fastfood zincirleriyle yarışabilecek bir konuma geldiklerini aktardı.

AB'ye uyum süreci kapsamında 2008'de getirilen standartlara göre, sektörde elde döner yapımının yasaklandığını dile getiren Emek, bu kararın özellikle endüstriyel döner üretimine dönük ciddi bir yatırım hamlesini de beraberinde getirdiğini anlattı.

Emek, bu kararla birlikte fabrika döneri üretiminde çok yüksek artış kaydedildiğini ifade ederek, daha önce yüzde 5'lerde olan fabrika döneri tüketim oranının yüzde 40'lara çıktığını bildirdi.

Büyüklüğü, ekonomik hacmi ve tüketicilerin ilgisini çekmesi nedeniyle sektöre her geçen gün yeni yatırımcıların girdiğini belirten Emek, bu alandaki işletme sayısının her geçen gün arttığını vurguladı.

Bereket Döner'den kendi işini kurmak isteyen gençlere özel proje

Emek, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3 büyük döner üreticisinden birisi olan Bereket Döner'in de sektöre girmek isteyen gençlere yönelik yeni bir proje hazırladığını söyledi.

Şirketin, "Kendi hikayenin kahramanı ol" mottosuyla 12 Şanslı Genç Projesi'ni başlattığını dile getiren Emek, gençlere kendi işinin patronu olma fırsatı sunduğunu bildirdi.

Başvuruları 10 Nisan'a kadar sürecek proje kapsamında KOSGEB danışmanlık desteği verileceğini aktaran Emek, şu bilgileri verdi:

"Projeden yararlanmaya hak kazanan gençler, tabi tutulacakları 2 aylık eğitim sürecini başarıyla tamamlamaları halinde Bereket Döner restoran konseptlerinden istedikleri bir modelde açılacak şubenin işletmesini üstlenebilecek. Tüm yatırımın Bereket Döner tarafından yapılacağı proje kapsamında, yatırım bedeli şube açıldıktan sonra belirlenen periyotlarla tahsil edilecek. Katılımcılara özel indirim sağlanacak. Sektöre girmek isteyen gençlere projemize başvurmaları çağrısında bulunuyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum