Gündüz uykusu yani kaylule hipertansiyondan koruyor
Peygamber Efendimizin (asm) sünneti olan kaylule'nin tansiyon hastalarına faydalı olduğu ortaya çıktı
RİSALEHABER
Uzman Kardiyolog Doç. Dr. Muhammed Keskin, "Gündüz 30 dakikayı aşmayan kısa uykular hipertansiyondan koruyor" dedi.
Keskin'in, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
"Öğle uykusu yapan tansiyon hastalarının kan basıncı daha dengeli oluyor ve daha düşük dozda tansiyon ilacı yeterli oluyor. Hem mental hem de kalp-damar sağlığı için öğle uykusunun önemi çok büyük.
Öğle uykusu, Napping, Siesta veya Kaylule. 30 dk'dan kısa olunca sağlığımız için çok faydalı. Bilişsel, zihinsel fonksiyonlarımızı ve kan basıncımızı toparlar. 1 saatten uzunsa zararı çok. Uyku ve hormonal döngümüzü bozuyor. Azı karar, çoğu zarar!
PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm) ÖĞLE NAMAZINI KILDIKTAN SONRA KAYLULE YAPARDI
Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim, Hz. Peygamber'in kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz ettiği (Dey!emî, IV, 266) zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yaptığı rivayet edilir. (İbn Hacer, Fethu’l-bari, XI, 72)
Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye etmiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 22)
BEDİÜZZAMAN: YARIM SAAT ÖĞLEN UYKUSU GECENİN İKİ SAAT UYKUSUNA EŞİT
Bediüzzaman Said Nursi, 28. Lem'a ismini taşıyan eserinde Peygamber Efendimizn (asm) kaylule sünnetini açıklar. Kaylulenin gece ibadetini kolaylaştırması bakımından Peygamber efendimizin (sav) bir sünneti seniyyesi olduğuna dikkat çeken Üstad Bediüzzaman, öğlen uykusunu (kayluleyi) nitelikli kullanma açısından insanın ömrünü uzattığına işaret eder.
Yirmisekizinci Lem'a'da yer alan ilgili kısım ise şöyle:
ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü’l-Arabda, vaktü’z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.