'Güneş pili araştırmalarına ışık tutacak' yerli cihaz üretildi

'Güneş pili araştırmalarına ışık tutacak' yerli cihaz üretildi

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yakuphanoğlu, Türkiye'de "güneş pili" araştırmalarında test amaçlı kullanılan ithal cihazlara alternatif yerli cihaz üretti.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Türkiye'de "güneş pili" araştırmalarında test amaçlı kullanılan ithal cihazlara alternatif yerli cihaz üretti.

Yakuphanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2014 yılı elektrik tüketiminin 255 milyar 490 milyon kilovat saat olarak gerçekleştiğini ve tüketilen enerjinin yaklaşık 178 milyar 843 milyon kilovat saatinin doğalgaz, ithal kömür, petrol gibi dış kaynaklı fosil yakıtlardan karşılandığını söyledi.

Sanayileşmeye ve nüfus artışına bağlı olarak her geçen yıl enerji ihtiyacı hızla artan Türkiye'de bu alanda dışa bağımlılığının yüzde 70'e ulaştığını dile getiren Yakuphanoğlu, bunu azaltmanın yolunun güneşten elektrik enerjisi elde etmekten geçtiğini ifade etti.

"Güneş pili araştırmalarının önü açılacak"

Yakuphanoğlu, Türkiye'nin Avrupa'da İspanya'dan sonra en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip ülke olmasına rağmen güneş enerjisi santrali yatırımları yapılamamasının, yurt dışından alınan yüksek verimli güneş pillerinin maliyeti artırmasından kaynaklandığını savundu.

Güneş pili teknolojisinin, üretim ve test olmak üzere iki aşamadan meydana geldiğini aktaran Yakuphanoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de sadece üniversitelerde güneş pillerini araştırma amaçlı üretmekteyiz ve bunların karakterizasyonu için gerekli cihazları yurt dışından ciddi maliyetlerle satın almaktaydık. Dışa bağımlılıktan kurtulmak için kendi cihazlarımızı ürettik. Ürettiğimiz bu cihazları ülkemizdeki bilim adamlarının hizmetine sunduğumuzda daha fazla bilim adımı bu konuda çalışabilecek."

"İthal ürünlerden daha kaliteli ve ekonomik"

Yakuphanoğlu, Türkiye'deki her üniversitede birer ya da ikişer bilim insanının güneş pilleriyle ilgili araştırmalar yaptığına değinerek, üretilen güneş pillerinin günümüzde ithal cihazlarla test edilmesinin üniversitelere ciddi bir mali yük getirdiğini belirtti.

Ürettikleri daha ucuz ve kaliteli cihazlarla bu mali yükün ortadan kalkacağına işaret eden Yakuphanoğlu, "Ürettiğimiz cihazın teknik özellikleri şu an dünyada üretilen cihazların teknik özelliklerinden daha yüksektir" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.