Güneydoğu'daki 9 valinin kültür açılımına destek yağıyor

Güneydoğu'daki 9 valinin kültür açılımına destek yağıyor

Güneydoğu'da görev yapan 9 valinin kurduğu GAP Kültür Birliği, İstanbul ve Ankara'daki kültür sanat camiasını da heyecanlandırdı.

Sivil toplum kuruluşları, birliğe destek sağlamak amacıyla bütün güçlerini seferber etmeye hazır olduklarını belirtiyor. Avrasya Türk Edebiyatçıları Almanya temsilcisi Yücel Feyzioğlu, otuz yıldan beri biriktirdiği Türk ve Kürt masallarını GAP Kültür Birliği'ne sunabileceğini ifade ediyor. Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan ise, "23 Nisan'da 23 Güneydoğulu çocuğu Ankara'da ağırlayabiliriz." diyor. İstanbul Şehir Tiyatroları Müdürü Abdullah Kaplan da bölgeye turneler düzenleyeceklerini söylüyor.

İbrahim Erdoğan, Mardin Valisi Hasan Duruer'e GAP Kültür Birliği'nin projeleri arasında yer alan 'unutulmuş çocuk oyunları' projesini üstlenebileceğini bildirmiş. Bölgeye turneler düzenleyeceklerini anlatan Şehir Tiyatroları Müdürü Abdullah Kaplan ise, ilk etapta Lüküs Hayat müzikalinin yola çıkacağı müjdesini veriyor. Diyarbakırlı olması hasebiyle bir ayağının Güneydoğu'da olduğunu vurgulayan Kaplan, "Diyarbakır'ın kültürel zenginliği ideoloji ve siyasetin gölgesinde kalıyor." diyor.

İki yıldır atıl bekleyen birliği onlarca projeyle canlandıran Vali Duruer'i gönülden desteklediklerini belirten bölgedeki STK'lar da projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için maddi ve manevi bütün güçlerini seferber etmeye hazır. Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi'nden Mehmet Talat Akay, cehaletin, terörün ve kırsalın öne çıkarıldığı yayınların bölgeyle ilgili algıları çarpıttığını düşünüyor. Yaygın medyanın çoğalttığı olumsuz imajı 4 yıldır çıkardıkları Güneydoğu Life Dergisi'yle düzeltmeye çalıştıklarını aktarıyor. Türkiye Radyocular ve Televizyoncular Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Şimdi ise her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin diğer bölgelerinden farkımız ne? Güneydoğu diye bir adlandırmaya bile karşıyım. Türkiye bir bütün olarak itibarlı bir ülkedir ve biz bu ülkenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz." diyor.

Mardin'de iki gazete ve bir radyoya sahip olan bölge insanı, kendilerinin filmlerde hep tüfekli ve şalvarlı gösterilmesinden rahatsız. Özellikle de Mardin'de çekilen bir dizide Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında sorun varmış gibi bir hava oluşturulmasını çok yadırgamışlar. Halk, "İnsanların 'hakiki' Mardin'i ve Güneydoğu'yu görmesi için buraya gelmeleri şart." diyor. Mardin İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu da dizi filmlerin bölgenin popülerleşmesine katkı sağladığını; ancak reyting kaygısıyla başvurulan şiddet sahnelerinin gerçeği çarpıttığını ifade ediyor: "Mardin hoşgörünün şehridir. Önyargılardan kurtulmanın yolu seyahatten geçiyor."
Zaman