Hackerlara milli görev!
Siber güvenlik ordusu kurmak için çalışmalarına hızla devam eden Türkiye önemli bir projeye imza atıyor.
Türk yetkililer ABD ve İsrail'in siber güvenlik kadrolarında görev yapan çok sayıda Türk hacker belirledi. Bu isimler, belli ücretler karşılığında Türkiye'ye getirilecek.
Türkiye siber güvenlik ordusunu kurmak için harekete geçti. Amerika ve İsrail'in siber güvenlik kadrolarında çok sayıda Türk hacker çalıştığını tespit eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu hackerları Türkiye'ye geri çağırmak üzere harekete geçti. Oluşturulacak bu ekiple Türkiye kendi yüzde yüz yerli siber güvenlik yazılımını üretecek.
SİBER ORDU KURULUYOR
Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK arasında imzalanan "Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü'nün" detayları netleşmeye başladı. Yapılan çalışmayla dünyanın yeni savaş modeli olarak nitelendirilen siber saldırılara karşı Türkiye de kendi sistemini oluşturacak. Gün geçtikçe çalışmalarına daha da hız veren Bakanlık siber orduyu kurmak için kamu-özel ortaklığına gidecek.
YÜZDE 100 YERLİ YAZILIM
Türkiye, dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve kendi siber güvenlik sistemini oluşturmak için son dönemde çalışmalarına hız verdi. Bu konuda özellikle Amerika ve İsrail başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan Türk hacker ve yazılımcılar belirlendi, isim listesi oluşturuldu. Türkiye bu isimleri ülkeye davet ederek kendi bünyesinde çalıştırmayı hedefliyor. Böylece Türkiye'nin siber güvenlik yazılımlarını yüzde yüz yerli yapması planlanıyor. Öte yandan siber güvenlik yazılımlarının yapılması için devlet memurluğu çerçevesinde kadro oluşturulmayacak. Bunun için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ihaleye çıkarak Türk yazılım firmalarıyla kamu-özel ortaklığı kuracak. Bu sayede Türkiye'nin parası hem dışarı çıkmayacak hem de kendi güvenliğini kendi sağlayacak.
STRATEJİ PLANI HAZIRLANDI
Son günlerde devlet kurumlarına art arda yapılan siber saldırıların önüne geçmek için de siber saldırı strateji planı hazırlandı. Bu kapsamda Bakanlık ve TÜBİTAK işbirliğine giderek siber saldırıları önlemek için "Siber Güvenlik Merkezi" kuracak. Güvenlik merkezi bu alanda siber saldırılara müdahale edecek. Ayrıca sistem her zaman saldırı çalışmalarıyla ilgili test edilecek.
ÇOK SAYIDA TÜRK VAR
Dünya ülkeleri bu konuda ciddi atılımlar yapıyor. Özellikle ABD ve İsrail dünya çapındaki başarılı hackerları belirleyerek bunları yüksek ücretler karşılığında ülkelerine götürüyor. Bilim ve teknoloji alanında olduğu gibi bu alanda da beyin göçü yaşanıyor. ABD ve İsrail'in siber güvenlik kadroları arasında çok sayıda Türk hacker da bulunuyor. Bunları tespit eden Ulaştırma Bakanlığı, hackerlar için teklifleri hazırlama çalışması yapıyor.
SALDIRILAR TÜM SİSTEMİ KİLİTLİYOR
Vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini arttırmak için işlerini devletle fiziki ortamda temasa geçmeden çok daha kolay yapabilmesine imkan tanıyan internetin günden güne gelişmesiyle birlikte siber güvenlik de önem kazandı. Siber güvenlik ve bu konuda alınacak önlemler, Milli Güvenlik Kurulu'nun her toplantısında öncelikli gündem maddesi olarak da görüşülüyor. Siber saldırılar internet üzerinden elektronik her şeyi durdurabilir, devletin gizli dosyaları dışarı sızabilir ve ülkeyi bir anda milyarlarca dolar zarara uğratabilir. Bu yüzden Türkiye yeni dünya savaşına karşı siber ordu hazırlayacak.
ÖNCÜLERİ ABD VE İSRAİL
Dünyada siber güvenlik sistemini en iyi şekilde kullanan ülkeler olarak ABD ve İsrail gösteriliyor. Bu ülkeler dünyanın dört bir yanından getirdikleri başarılı hackerları kendi bünyelerinde çalıştırarak dünyaya hem virüs hem de siber güvenlik yazılımı üretiyor. Bu sayede Amerika ve İsrail hem bu virüsü hem de bu virüse karşı oluşturulan siber güvenlik yazılımını ülkelere yüksek ücretlerle satarak ülkesine ciddi bir kazanç sağlıyor. Ayrıca dünyada diğer ülkelerin bu alanda çalışmaları olmadığı için bu iki ülke kendi sistemlerini tehdit edecek bir virüsle de karşı karşıya kalmıyor.
Habervaktim