Hackerlardan korumak için bunlara dikkat edin
GSM görüşmelerinin güvenliği yıllardan beri oldukça sağlam olarak biliniyor ama aslında öyle değil.
BBC Focus'ta yer alan habere göre, Amerikan güvenlik araştırmacısı Karsten Nohl, dünyadaki cep telefonlarının yüzde 80'ini kapsayan şifreleme teknolojisini kırmaya yaklaştığını duyurdu. Bir cep telefonu iletişim protokolü olan GSM (Mobil İletişim İçin Küresel Sistem), dünyadaki mobil ağların birçoğunun arkasındaki şifreleme teknolojisidir.
Nohl konuşmaları dinlemeyi planlamadığını, bu açıklamayı telekomünikasyon dünyasının güvenliklerini geliştirmeleri gerektiğini belirtmek için yaptığını söyledi.
ABI Araştırma şirketinde görev yapan analist Stan Schatt, "Bunun çıkarımları, imaları çok ciddi. Birçok şirket kendi e-postalarının güvenliğini korumak için olağanüstü önlemler alırken, sesli görüşmeleri için hemen hemen hiçbir şey yapmıyor" dedi.
Güvenlik açığının mümkün olabildiğini söyleyen Schatt, "Cep telefonu görüşmelerini güvenli tutmak için kullanılan şifreleme anahtarlarının kod kitabını oluşturmayı gerektiren hesaplama gücü, kötü niyetli bir hacker'ın eline geçebilir. Şu anda bu 3 ay içinde dünyadaki 80 bilgisayar üzerinde uygulanabilir. Bir kez hacker tüm önemli şifreleme anahtarlarını ele geçirince, görüşmeleri dinlemek için ihtiyacı olan şey sadece radyo kartı ve gelişmiş bir laptop" diye konuştu.
Cep telefonu endüstrisi , geçerli şifreleme sisteminin halen yenilmesinin zor olduğunu ve hatta daha güçlü yeni bir sistemin aşamalar halinde başlatılacağını söylüyorlar.
İngiliz mobil güvenlik uygulamaları geliştiricisi Cellcrypt firmasının CEO'su Simon Bransfield-Garth, cep telefonu kullanıcılarının mobil hackerlarına karşı kendilerini korumaları için bazı öneriler sunuyor:
- Asla, aramaların gizli olduğunu farzetmeyin.
- Telefonunuzu etrafta bırakmayın, yetenekli saldırganlar, birkaç dakika içinde cep telefonunuza kötü niyetli programlar yükleyebilir.
- Cep telefonlarınız için basit PIN kodları kullanmayın.
- Bluetooth'unuzu kullanmadığınız zaman, mutlaka kapatın.
- Hassas görüşmeler yapmak zorundaysanız, kodlanmış kelimeler kullanın, kısa konuşun ve bilgiyi sesli mesaj, metin mesajı ve e-postalar üzerinden dağıtın.
Zaman