Halk yargıda reform istiyor
Halkın yargı reformu ile ilgili eğilimleri...
Son kamuoyu araştırması, halkın yargı reformuyla ilgili eğilimlerini ortaya koydu. 26-27 Şubat'ta yapılan anketten, reforma yüzde 80 'evet' çıktı. Katılımcılar, yargıya güvenin azaldığına, reformun zorunlu olduğuna ve anayasa değişikliğinin mevcut Parlamento eliyle yapılması gerektiğine inanıyor.
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 26-27 Şubat tarihlerinde, 31 ilde ve bin 346 kişi üzerinde yaptığı anket, son tartışmaları aydınlatacak çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 78,7'si yargı reformunun ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Bu soruya verilen cevapların, etnik, inanç ve siyasî görüş farklılıklarına göre dağılımı da yapılıyor, toplumun reform için hemfikir olduğu sonucuna varılıyor. Ayrıca her 10 katılımcıdan 7'si yeni bir anayasa isterken, muhalefetin 'anayasa değişikliğini bu parti yapamaz' tavrını halk benimsemiyor. Yargı reformunun mevcut Meclis tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 62,3.Ankete katılanların büyük bir kısmı reformun referanduma sunulması durumunda onaylayacağını kaydediyor. 'Darbe Planları Gölgesinde Türkiye'de Siyaset ve Yargı Gerilimi' adını taşıyan çalışmaya göre halk yargının tarafsız ve bağımsız olmadığına inanıyor. Hükümetin yargı makamlarına müdahale ettiğini düşünenlerin oranı yüzde 57,8, Genelkurmay'ın yargı kararları üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 39,9.
Halkın yüzde 80'i yargı reformuna destek veriyor
Yargı reformuna, halktan büyük destek geldi. Metropoll'un anketine göre vatandaşların yüzde 78,7'si reforma ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Her 10 katılımcıdan 7'si yeni anayasa isterken, katılımcıların yüzde 57'si 'Anayasa değişikliğini mevcut Meclis yapabilir.' diyor.
Prof. Dr. Özer Sencar, Dr. Sıtkı Yıldız ve Dr. Ünal Bilir tarafından hazırlanan ankete katılanların büyük çoğunluğu, yargı reformunu destekliyor. "Türkiye'de yargı reformuna ihtiyaç var mı?" sorusuna katılımcılardan yüzde 78,7'si 'evet' derken, yüzde '17,8'i hayır cevabını veriyor. Ankete göre kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaşlardan yüzde 81'i yargı reformunu destekliyor. Kafkaslar'dan göç ettiğini açıklayanların yüzde 85'i de soruya 'evet' diyor. Alevi olduğunu belirten katılımcıların da yüzde 75'i reform istiyor.
"Sizce Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mıdır?" sorusuna ise her 10 katılımcıdan 7'si 'evet' diyor. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olmadığını belirtenler ise yüzde 27,1'de kalıyor.
Zaman