Hastanelerde İşaret Diliyle Hizmet Dönemi

Hastanelerde İşaret Diliyle Hizmet Dönemi

Marmara Üniversitesi (MÜ) ile Türkiye Beyazay Derneği tarafından "Engelsiz Sağlık" sloganıyla yürütülen proje kapsamında "işaret dili" öğrenen 61 öğrenci İstanbul'daki hastanelerde görev yapmaya başladı.

Üniversitenin Haydarpaşa Yerleşkesi'nde Reşat Kaynar Konferans Salonu'nda gerçekleşen "Sağlık Hizmetlerinde İşaret Dili Eğitimi ve Radyoloji Ünitelerinde Uygulanması" konulu seminerin açılışında, 10 haftalık işaret dili eğitimi alan öğrenciler, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu.

Burada konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuran Akyurt, "Engelsiz Sağlık" sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, "İşitme engelli hastalarımıza işaret dili öğrenerek Radyoloji ünitelerinde inceleme esnası ve sonrasında onlara yardım edebilmek ve işaret diliyle iletişime geçmek projenin esasıdır." dedi.

Akyurt, "Türkiye Beyazay Derneği ve STK'lardan destek istedik. Beyaz Derneği de 11 tercümanı ile gönüllü olarak bu projeye destek verdiler. 120 saatlik temel işaret dili eğitimini haftada 4 saat olma üzere on haftalık eğitim aldı öğrencilerimiz. Eğitim sonrası da hastanelerde Radyoloji, Tomografi ve Emar gibi ünitelerde işitme engelli hastalarla çalışarak almış oldukları eğitimin uygulamasını yaptılar. Eğitimin son haftaları hastane safhasıydı. Tercümanlarımızla birlikte biz de yerinde gözlem yaparak daha önce saydığım ünitelerde işaret dili ile hastanın nasıl karşılanacağını gözlemledik. Bu ilk defa üniversitede oldu. İşaret dilini bilen kendi üniversitemizde çok yeni bir konu. Beyazay Derneği bu anlamda bize büyük destek gösterdi. Eğitmenlerin ücret almadan 120 saati bizimle geçirmesi bizim için çok büyük bir kazançtır. Şu anda 61 öğrenciyi yetiştirdik. Bu bir pilot çalışmaydı. Diğer bölümlerden de talep geldi. Ancak hoca yetersizliği nedeniyle bu yıl böyle başlattık, önümüzdeki senede bunu diğer programlara talepleri karşılamak üzere devam edeceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da, işitme engelli hastaların yeniden sağlığına kavuşması ve hastanelerde çekilen sıkıntıların giderilmesi için verilen eğitimlerin yararlı olacağına inandığını ifade etti.

Ayva, "Bu çok temel bir mesele. Bir işitme engelli doktora gidiyor. İğne yapılması lazım ya da tansiyonuna bakılacak, şeker ve kan tahlili yapılacak. Bunu yapacak kişi işitme engelli hastaya nasıl davranacak. Yani kolunu aç, parmağını uzat diyecek. Bunu söyleyemiyor. Karşıdaki de onun söylediğini anlamıyor. O yüzden bu temel sorunu çözmek için Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu'ndan bize anlayış gösterdiler. Öğrencilerimiz de çok büyük ilgi gösterdi. Beraberce iş birliği halinde işitme engellilerle çok rahat iletişim kurabilecekleri işaret dili eğitimi verdik. Çok önemli bir hizmet alanıydı. Ben Sağlık Bakanlığı'mızla da bu noktada iyi gelişmeler kat edeceğimizi düşünüyorum. Türkiye'de güzel şeyler olacak." ifadelerini kullandı.

Seminerde yapılan konuşmalar işaret diliyle de katılımcılara aktarıldı.

Öte yandan işaret dili eğitimi alan 61 öğrencinin İstanbul'daki bazı hastanelerde görev yapmaya başladığı öğrenildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.