Helal gıda pazarı İstanbul'da

Helal gıda pazarı İstanbul'da

'Helal gıda' konusundaki düzenleme çalışmaları devam eden Türkiye, önümüzdeki yıl büyüklüğü 850 milyar doları bulan söz konusu pazarla ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak


Salih Hamurcu'nun haberi

'Dünya Helal Konseyi'nin kongresi Ekim 2010'da İstanbul'da yapılacak. Toplantıya 50 ülkeden helal ürün sertifika kurumunun katılması bekleniyor.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Sami Büyüközer, yerli firmalara helal gıda sertifikası vermelerinin Türkiye'ye büyük bir ihracat potansiyeli kazandıracağını söyledi. Uluslararası akredite olmuş ve helal gıda sertifikası veren GİMDES'in başkanı Büyüközer, bu çerçevede 2010'da önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacaklarını belirterek, "Dünya Helal Konseyi'nin kongresini İstanbul'da yapacağız. Ekim 2010'da gerçekleştirilecek kongre için hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. 50 ülkeden helal ürün sertifika kurumlarının katılacağı bu kongrenin Türkiye'ye önemli bir imaj kazandıracağı düşünülüyor. Aynı günlerde uluslararası bir fuarla da Türkiye'nin helal ürün ve üreticilerini uluslararası piyasaya tanıtımında önemli bir rol oynayacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Pek çok yabancı firmanın, büyüklüğü 850 milyar dolara ulaşan helal gıda pazarından pay kapmak için İslam ülkelerinde lobi faaliyetleri yürüttüğünü ifade eden Büyüközer, helal gıda kavramının Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası gıda standartları topluluğu Codex Alimentarius Komisyonu dokümanlarında, 'İslami kurallar doğrultusunda izin verilen gıda' anlamında yer aldığını belirtti. Türkiye'nin de içinde bulunduğu 170'den fazla ülkenin Codex Alimentarius üyesi olduğunu ifade etti. Zehirli ve zararlı madde içermeyen, hijyenik şartlarla hazırlanmış helal ürünlerin yalnızca gıda maddelerini kapsamadığını dile getiren Büyüközer, şunları söyledi:

"Helal gıda ile başlayan helal ekonomisi kozmetik sanayi, oyuncak sanayi, ilaç sanayi, finans, helal internet arama motoru, turizm sektörü ve perakende zincirlerine kadar yayılarak kendi oluşturduğu serbest piyasa ekonomisini büyütmeye devam ediyor. Helal gıda pazarının bugünkü değerinin 850 milyar ABD doları, tüm helal piyasasının ise 2 trilyon ABD doları civarında olduğu tahmin ediliyor. Birçok firma bu dev pazardan pay alabilmek için İslam ülkelerinde lobi faaliyetleri yürütüyor. Bu ülkeler arasında Amerika, Avrupa, Japonya ve Çin ülkeleri dikkat çekiyor."

"AB'DEKİ HELAL PAZARI YAKLAŞIK 70 MİLYAR DOLAR"

Araştırmalara göre dünyada helal ürünleri tüketen 2 milyar kullanıcı bulunduğunu belirten Sami Büyüközer, "Bu nüfusun 950 milyonu Asya'da, 450 milyonu Afrika'da, 350 milyonu Ortadoğu'da, 30 milyonu Avrupa'da ve 10 milyonu Amerika'da yaşıyor. Müslüman olmayan ülkelerde de talep gören helal gıda sektörünün AB ülkelerindeki ekonomik büyüklüğü ise yaklaşık 70 milyar dolar." diye konuştu.

Helal gıdayla ilgili en önemli sorunun helalin yorumunda birliğe varılamamış olmasından kaynaklandığına işaret eden GİMDES Başkanı, helal gıdanın yorumunda genel geçerli tek bir standart belirlenmesi amacıyla küresel çatı kurumu oluşturma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Mevcut helal gıda ticaretinin talebinin yalnızca yüzde 10'unu karşıladığını belirten Büyüközer, şunları ifade etti:

"Helal ürünlerin kalite, güvenilirlik, paketleme ve etiketleme açısından evrensel standartlara sahip olması gerekiyor. Çok hassas değerler üzerine kurulu olan helal gıda zincirinde uyumluluk ve bütünlük çok önemli. Helal gıdada hızla artan talep ve bazı Müslüman ülkelerin helal logosu bulunmayan malları kabul etmemesi Türk ihracatçısını helal belgesi almaya zorluyor. Helal gıda sertifikası alabilmek için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 13001 Gıda Güvenliği belgelerine sahip olmak ön şart. Türkiye'de uluslararası akredite olmuş ve helal gıda sertifikası veren tek kuruluş olan GİMDES helal sertifikalama çalışmalarıyla ihracatçılara yeni imkanlar sunuyor. Derneğimize 60'dan fazla firma helal gıda sertifikası alabilmek için başvurdu."