Her insanın bir dijital ikizi olacak

Her insanın bir dijital ikizi olacak

Birçok alanda sanal ikiz teknolojisinin kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, 10 yıl içinde insanların da “düşünebilen dijital ikizlerinin” olacağını iddia etti

BBC’nin haberine göre, uzmanlar halihazırda birçok şeyin dijitalinin olduğunu söyledi. Uzmanlar, Meta’nın (eski adıyla Facebook) sanal gerçeklik platformu Horizon Worlds’deki kişilerin avatarlarının aslında dijital ikizlerin en ilkel versiyonu olduğunu belirtti.

Teknoloji analisti Rob Enderle, 10 yıl içinde insanların düşünen dijital ikizlerinin ortaya çıkacağını ancak bu durumun “etik sorunları” da beraberinde getireceğini ifade etti. Enderle, “Bizim düşünen bir kopyamız işverenler için inanılmaz derecede faydalı olabilir. Şirketiniz sizin dijital ikizinizi yapar ve ‘maaş ödemediğimiz bir dijital ikiziniz var, o halde neden hâlâ sizi çalıştırıyoruz’ derse ne olur?” dedi.

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde yapay zekâ alanında araştırma görevlisi olan Prof. Sandra Wachter ise insanların dijital ikizlerini yapmanın çekiciliğine dikkati çekerek şunları söyledi: “Heyecan verici bilim kurgu romanlarını andırıyor. Ancak bir kişinin suç işleyip işlemeyeceği ya da bir meslekte başarılı olup olmayacağı çeşitli etkenlere bağlı. Yapay zekâ içsel karmaşıklıkları nedeniyle bu tür sosyal olayları öngörmede henüz iyi değil. Dolayısıyla, bir kişinin hayatını baştan sona anlayana ve modelleyene kadar gidecek çok yolumuz var.”

‘Şehirler de inşa ediliyor’

Uzmanlar, dijital ikizlerin günümüzde ürün tasarımı, dağıtım ve şehir planlaması alanlarında kullanıldığına dikkati çekti. Formula 1 yarışlarında McLaren ve Red Bull takımlarının yarış otomobillerinin dijital ikizlerini kullandığı belirtilirken, teslimat devi DHL’nin daha verimli olması için deposunun ve tedarik zincirlerinin dijital haritasını oluşturduğu biliniyor. Çin’in Şanghay kenti ve Singapur’un da binaların, ulaşım sistemlerinin ve sokakların tasarımını ve operasyonları iyileştirmek için kurulmuş dijital ikizleri bulunuyor. Orta Doğu’da ise yeni şehirler hem gerçek dünyada hem de dijitalde aynı anda inşa ediliyor. Fransız yazılım şirketi Dassault Systemes, dijital ikiz teknolojisine binlerce firmadan ilgi olduğunu açıkladı.

‘Sağlık alanında çok önemli’

Dassault Systemes firması, dijital ikiz teknolojisinin en değerli olduğu alanın sağlık olduğunu söyledi. Şirketin “Yaşayan Kalp” projesiyle insan kalbinin test edilebilen sanal modeli oluşturuldu. Proje, doğuştan kalp hastası olan kızının kalbini sanal alanda yeniden yaratmaya karar veren Dr. Steve Levin tarafından başlatıldı. ABD’deki Boston Çocuk Hastanesi de bu teknolojiyi kalp hastalıklarının haritasını çıkarmak için kullanıyor. Göz ve beyin gibi daha fazla dijital organ ikizi üretmeyi planlayan Dassault Systemes’in direktörü Severine Trouillet, dijital bir kalp üzerinde deney yapmanın, hayvanlar üzerinde test yapma ihtiyacını azaltacağını söyledi.

BBC

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.