Hızla Dünya'ya doğru yaklaşıyor

Hızla Dünya'ya doğru yaklaşıyor

Dünya’ya hızla yaklaşan ISON kuyruklu yıldızı gelecek yıl sonu Ay’dan çok daha parlak olarak gözlemlenebilecek.

Ancak NASA Dünya'ya yakın objeler programı lideri astronom Donald Yaemons, bunun için kuyruklu yıldızın 28 Kasım 2013'te Güneş'in merkezine 1.9 milyon km mesafeden geçerek yapacağı yolculukta hayatta kalması gerektiğini söyledi.

Kuyruklu yıldız yaklaştığı zaman Güneş, kütlesindeki buzları buharlaştıracak ve ortaya çıkacak görüntü 2013 ekim ve 2014 ocak ayları arasında Dünya'dan teleskopsuz olarak da gözlemlenebilecek.

ISON benzeri gök cisimleri, donmuş kaya ve buz parçalarından oluşuyor ve Dünya'nın yörüngesinden 50 bin kez daha uzak mesafede Güneş'in etrafında dönüyor.

AY'DAN DAHA PARLAK

ISON kuyruklu yıldızının rotası, 1680 yılında Dünya'yı teğet geçen ve gündüz bile gözlemlenebildiği belirtilen kuyruklu yıldızınkiyle çok benziyor.

İngiliz astronom David Whitehouse, ISON'un pek çok neslin görebileceği en parlak kuyruklu yıldız olacağını, Ay'dan bile daha parlak görüneceğini kaydetti.

Mars'ta bulunan Curiosity keşif robotunun, eylül ayında Kızıl Gezegen yakınlarından geçmesi beklenen ISON'dan görüntü alabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, 2013 yılında ISON'un varışından yaklaşık sekiz ay önce mart ayında ise Pan-STARRS kuyruklu yıldızı da gökyüzünde gözlemlenebilecek.

Star