Hüsrev Efendi, Nur talebelerine tanıtıldı-FOTO
Bediüzzaman Hazretlerinin serkatibi Ahmed Hüsrev Efendi'nin yeni nesil nur talebelerine tanıtıldı
Fatih Karaşahan-İrfan Doğan'ın haberi:
Risale Haber-KONYA
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden, Vakıf İnsan Ahmed Hüsrev Efendi için anma programı düzenlendi. Konya'da Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda açış konuşmaları ve sunumlar yapıldı.
(Programın birinci bölüm haberi için TIKLAYINIZ)
Birinci oturumunda oturum başkanlığını Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz üstlendi.
"Hüsrev Efendi Kimdir, Sergüzeşti Hayatı" konulu tebliği Hayrat Vakfı Adıyaman Temsilcisi Musa Çalışkan sundu. Çalışkan konuşmasında Hüsrev Efendi'nin kronolojik hayatından bilgiler verdi. Ahmed Husrev Efendi'nin miladi1899 senesinde Isparta’nın Senirce Köyü’nde dünyaya geldiğini, ifade eden Çalışkan şunları aktardı:
BEDİÜZZAMAN'LA TANIŞMASI
"Babası, Osmanlı Devleti’nin son dönem Isparta vâlilerinden Hacı Edhem Beyin torunu Mehmed Bey olup, annesi Ayşe Hanımefendi idi. Seyyidlerden olan Hüsrev Efendi'nin çocukluğu Kur'an-ı Kerim'le meşgul olan bir ailede geçti. Hüsrev Efendi üç kez askere alınmış, iki yıl Yunanistan'da esir kalmıştır. Son çağrıldığı görevden üsteğmen rütbesiyle terhis olmuştur. Kısa bir süre Isparta'da devlet memurluğu yaptıktan sonra, ruhuna ağır gelen memuriyetten ayrılır. Bediüzzaman Said Nursi hazretleriyle tanışma dönemi de bu tarihlerdedir. Risale-i Nur hizmetine katıldıktan sonra Ahmed Hüsrev Efendi'nin yeni ikametgahları medrese-i yusufiyeler olur. Bediüzzaman hazretleriyle başlayan hapishane hayatı onun vefatından sonra da bir süre devam etmiştir. Ömrünün sonuna kadar iman hizmetinde şevkini hiç kaybetmeden çalışmaya devam etmiştir."
ÜSTADININ DİLİYLE HÜSREV EFENDİ
"Üstadının Diliyle Hüsrev Efendi" konulu tebliği Hayrat Vakfı İlmi Araştırmalar Heyeti üyesi Metin Uçar sundu. Uçar yaptığı konuşmada "Ahmed Hüsrev Efendi Nur hizmetinin en önemli noktasında kaderin ve Üstadın tavzifiyle vazife almıştır ve ismi Nur Risaleleri'nde en çok geçen zattır" dedi.
Konuşmasının devamında Uçar, Risale-i Nur'da Hüsrev Efendi'yle alakalı parçalardan örnekler vererek Üstad Bediüzzaman'ın Nur hizmetinde Ahmed Hüsrev Efendi'ye verdiği önemi anlattı.
(Programdan fotoğraflar için TIKLAYINIZ)
HÜSREV EFENDİ VE NUR TALEBELERİ
"Hüsrev Efendi ve Nur talebeleri" konulu tebliği Hayrat Vakfı İlmi Araştırmalar Heyeti üyesi Cemal Erşen sundu.Erşen, Ahmed Hüsrev Efendi ve diğer nur talebeleri arasındaki kardeşliği, birbirleri arasındaki derin sevgiyi ve kuvvetli bağlılığı anlattı. Nur kahramanları arasında gerçekleşen yazışmalardan bazı mektup örneklerine dikkat çeken Erşen, birbirlerine yazdıkları şevk ve gayrete getiren, saygı ve sevgi dolu ifadelere aktardıktan sonra çeşitli hatıralardan kesitler aktardı.
Birinci oturumun sona ermesi ile birlikte kısa bir ara verilen programın ikinci oturumunun başkanlığını Hayrat Vakfı İzmir Temsilcisi Kudret Uğur üstlendi.
"Hüsrev Efendi'nin Manevi Şahsiyeti" konulu tebliği Hayrat Vakfı Isparta Temsilcisi Muhlis Körpe sundu. Muhlis Körpe konuşmasını şöyle sürdürdü:
HÜSREV EFENDİNİN DÜŞÜNCE DÜNYASININ MİMARI BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİDİR
"Hüsrev Efendi'nin düşünce dünyasının mimarı Bediüzzaman hazretleridir. Hüsrev Efendi'nin manaviyatı Bediüzzaman hazretleridir. Otuz sene Bediüzzaman hazretlerinin bizzat elinde, teknesinde yoğrulan Hüsrev Efendi'dir. Bizzat onun maneviyatına renk katan Bediüzzaman Hazretleridir. İlim teknesinde yoğrulan Hüsrev Efendidir. Hüsrev Efendi hayatını ihlasla, azimle Allah rızasını kazanma gayreti içinde geçirmiştir. Daha çok hizmet edebilmek için günlerin uzamasını isteyen Hüsrev Efendi vakit konusunda, 'Uykuyu öldürecek bir silah olsaydı, uykuyu öldürürüm' diyerek günde 23 saat Allah'ın dinine bilfiil hizmet etmiştir. Sağlığı için istirahat etmesini rica eden talebelerine 'Kardeşim kabirde istirahat edecek çok vaktimiz vardır' der, hayatının her dakika ve saniyesini hizmet çalışmalarıyla geçirirdi" dedi.
HÜSREV EFENDİ VE NUR HİZMETİ
"Hüsrev Efendi ve Nur Hizmeti" konulu tebliği Hayrat Vakfı Elazığ Temsilcisi Dr. Mirza İnak sundu. İnak konuşmasında şunları anlattı: "Bediüzzaman'ın Nur fabrikasının sahibi olarak taltif ettiği Ahmed Hüsrev Efendi, Nur hizmetine girdiği günden itibaren dünya işlerine sırtını dönmüş, bitmek bilmez azmini ve enerjisini Nur hizmetine sarfetmeye başlamıştır. Üstad hazretleri, kendisini diğer nur talebelerine çeşitli yerlerde örnek göstermiştir. Yazı, tashih, muhaberat ve tevafuklu Kur'an'la ilgili hizmetlerini aksatmadan yapmış, dünyadan tek bir şey beklemeden son nefesine kadar Allah rızası için çalışmıştır.
Üstad hazretlerinin ifadesiyle 'müstesna, şirin, kerametli kalemiyle Kur'an-ı Kerimin sönmez ve söndürülemez bir nur olduğunun gösterilmesi davasında Kur'an harflerinin muhafazasına çalışmıştır. Risale-i Nur hizmetinin temel esasları olan ihlas ve istiğna düsturunu kendine rehber yapan, anlattıklarını bizzat kendisi yaşayan, ilim talebeliğini hayatının merkezine koyan bir hizmet anlayışını esas alan Hüsrev Efendi, Bediüzzaman hazretlerinin vefatından sonra onun davasına ve mirasına en mutaassıp bir hal üzere olmuş, Risale-i Nur'un esaslarını ve hizmetin düsturlarını vefatına kadar muhafaza edip, iman davasına çalışmıştır."
BEDİÜZZAMAN KUR'AN YAZMADA ÖLÇÜ GETİRDİ
"Tevafuklu Kur'an'ın yazılması ve hususiyetleri" konulu tebliği Hayrat Vakfı Gaziantep temsilcisi Zafer Zengin sundu:
"Bediüzzaman Hazretlerinin yaz emriyle başlayan Tevafuklu Kur'an hizmetine Ahmed Hüsrev efendi muvaffak olmuştur. Tevafuklu Kur'an-ı Kerim'i keşfeden Bediüzzaman Hazretleridir. Üstad Bediüzzaman hazretleri dünyada ilk defa Kur'an-ı Kerim'in yazımında bir satır sayfa ölçüsü getirmiştir. Bu ölçü Kur'an-ı Kerim'de mahfuz olan Allah lafızlarının alt alta, sırt sırta geldiği tevafukatı ortaya çıkarmıştır. Üstad böyle bir Kur'an-ı Kerim'in yazılması için 10 talebesini görevlendirmiştir fakat bu mucizevi Kur'an-ı Kerim'in yazılması Ahmed Hüsrev Efendiye nasip olmuştur."
İkinci oturumun tamamlanmasının ardından kapanış konuşmasını yapan Hayrat Vakfı Konya Temsilcisi Mücteba Yıldız, programın yapılış amacının Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin serkatibi, sırdaşı, dostu Ahmed Hüsrev Efendi'nin kamuoyuna ve yeni nesil nur talebelerine tanıtılması olduğunu belirtti.
Yıldız'ın konuşmasından sonra Afganistan'dan gelen Hafız Gavsuddin Tahiri'nin Kur'an-ı Kerim tilaveti misafirleri mest etti. Bazı konukların duygulanıp ağladığı tilavet sonrasında Hacı Hafız Said Nuri Ertürk, Bediüzzaman hazretlerinin ve Nur talebelerinin vird edindiği Cevşen ve çeşitli dualardan oluşan uzun bir dua ile Nura gönül veren insanlara ve tüm islam alemine dua etti. Bütün salonda yankılanan amin sesi ve dua sonrasında getirilen salavat-ı şerife salonun duygusal atmosferini değiştirdi.
Program sonunda katılımcılara Hayrat Vakfı tarafından hazırlanan Mealli Kur'an-ı Kerim dağıtıldı.