İklim değişikliği Türkiye'ye ne yapacak?

İklim değişikliği Türkiye'ye ne yapacak?

Yağmurlar azalacak, yangınlar çıkacak, tarım yapılamayacak... Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF Türkiye, iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkisini anlatıyor...

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF Türkiye, iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkisini şöylen anlatıyor:

Küresel çapta 2˚C’lik sıcaklık artışının Türkiye’yi de içine alan Akdeniz Havzası üzerinde pek çok önemli etkisi olacak. Küresel sıcaklık artışı 2˚C’ye ulaşırsa, Akdeniz iklimi daha da ısınacak, kuraklık geniş bölgelerde hissedilecek ve iklimde değişiklikler görülecek. Bölgedeki genel sıcaklık artışı 1-2˚C’ye varırken, Kuzey İtalya, Türkiye’nin iç bölgeleri gibi denizin hafifletici etkisinden uzak, iç kesimlerde artış 5˚C’ye ulaşabilecek. Özellikle iç kesimlerde sıcak dalgalarının ve aşırı sıcak günlerin sayısının artması bekleniyor. Kuzey Ege’deki bol rüzgarlı Yunan adalarında bile sıcak günlerin sayısının iki haftaya kadar çıkacağı öngörülüyor.

Yağmurda azalma: Kuzey Akdeniz’de yaz mevsiminde yağış miktarının yüzde 30 azalması bekleniyor. Yıl boyunca kurak dönemlerin uzaması ve değişmesi bekleniyor.

Yangınlar: Güney Akdeniz’de yıl boyunca orman yangını tehlikesi söz konusu olacak. Akdeniz’in diğer bölgelerinde ise yangın tehlikesi bulunan dönemin altı haftaya kadar uzayacağı öngörülüyor.

Tarım: Sıcaklık artışı ve kuraklık tarımsal verimde düşüşe yol açacak. Bu durum özellikle yazın yetişen ve sulanmayan ekinleri etkileyecek. Bu durumdan olumsuz etkilenecek başlıca mahsuller arasında fasülye, soya fasülyesi ve mercimek geliyor.

Turizm: Sıcak dalgalarındaki artış ve orman yangınları, yaz aylarında Akdeniz’in tatilcileri kaybetmesine neden olacak. İlkbahar ve sonbahar bazı tatilciler için cazibesini sürdürse dahi, aileler yaz tatillerini başka yerlerde geçirmeyi tercih edecek.

Su: Daha kurak bir iklim, yağış miktarında düşüş, tarımda su tüketiminin giderek artması, yüzey sularının kaybedilmesi bölgede halihazırda büyük sıkıntı yaratmış durumda. Örneğin, İspanya’da yapılan bir çalışma 1˚C’lik artışın bile İspanya’daki su oranının %5-14 oranında azalmasına neden olduğunu gösteriyor. Benzeri bir sıcaklık artışının yaşandığı Cezayir’de su talebi mevcut kaynakların 0.8 trilyon m3 üzerinde.

Biyolojik Çeşitlilik: Yapılan son çalışmalar 2˚C’lik sıcaklık artışının Kuzey Akdeniz’de bitkilerin yüzde 50 oranında kaybedilmesine yol açacağını gösteriyor. Bu kayıp, İspanya’da ve özellikle Fransa’da yüzde 80’e kadar çıkabilir. Orman yangınlarındaki artış, istilacı türlerin yayılmasına, dolayısıyla orman yangınlarının daha geniş alanlara sıçramasına neden olacak.
Ntvmsnbc