İlk ders: Kitapları yanı başınızdan hiç eksik etmeyin

İlk ders: Kitapları yanı başınızdan hiç eksik etmeyin

17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen dün dersbaşı yaptı.

Yeni eğitim yılının açılışında öğrencilere seslenen Bakan Nabi Avcı, “Okuma heyecanınızı hiç yitirmeyin.” dedi. İlk gün ailesinden ayrılmanın tedirginliğini yaşayanlar da vardı, meraklı gözlerle öğretmenini takip eden de. Veliler ise daha çok kıyafet ve servis telaşındaydı.

Üç ay süren uzun tatilin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen dün dersbaşı yaptı. Sabah erken saatlerden itibaren yollarına düşen ortaokul öğrencileri, yaz boyunca görüşemediği arkadaşlarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. Geçen hafta uyum programına alınan küçüklerin ise okula alıştığı gözlendi. İlk ders gününde okul bahçesinde yerini alan anne ve babalar, en az çocukları kadar heyecanlıydı. Bu yıl anaokuluna ve birinci sınıfa başlayan bazı minikler, velilerinden ayrılmak istemedi. Tedirginliğini üzerinden atanlar ise sıralarının üzerine konulan yeni ders kitaplarını karıştırdı.

Yeni eğitim yılının ilk ders zili, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın Ankara’da katıldığı törenle çaldı. Etimesgut’ta bulunan Cahit Zarifoğlu İlkokulu’nda öğrencilerin heyecanına ortak olan Avcı, 2013-2014 öğretim döneminin tüm ülke için hayırlı olmasını diledi. Ardından öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Kitap okumanın önemine değinen Bakan Avcı, “Kitapları yanı başınızdan hiç eksik etmeyin. Okuma heyecanınızı hiç yitirmeyin. İlgi ve yeteneklerini okul zamanında geliştirecek ve emeklerimizin boşa gitmediğini başarılarınızla ortaya koyacaksınız. Hepinize başarılar diliyorum.” dedi. Konuşmasında karayollarındaki can güvenliğine de değinen Milli Eğitim Bakanı, bu yıl ilk kez uygulamaya konulan ‘trafikteki tehlikelere karşı temel eğitim’in ayrıntılarını anlattı. Öğrencilerden bir de ricada bulundu: “Öğrencilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunu Emniyet ile ele aldık. Bakanlık olarak öğrenci servislerinin güvenliğini artırmak amacıyla servislere standart getirdik. Servis şoförü ve rehber personel eğitimli, araçların temiz ve tertipli olması, engelli öğrenciler için uygun servis ve görevli personel eğitimine önem veriyoruz. Öğrencilerimizden rica ediyorum güvenliğiniz için emniyet kemerlerinizi takmayı ihmal etmeyin.”

Konuşmaların ardından yeni eğitim yılı anısına Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Bakan Nabi Avcı’ya açılış zilini takdim etti. Zili çalan Avcı, öğrencilere başarılar diledi, ardından sınıfları gezdi. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Platformu tarafından hazırlanan servis kurallarının temsili gösterimini izledi. ‘Emniyet kemeri simülatörü’ uygulamasını inceledi.

İstanbul’da da ders zilinin çalmasıyla 2 milyon 700 bin öğrenci, 104 bin öğretmen yeni eğitim yılına ‘merhaba’ dedi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yeni dönemin açılışını Bahçelievler Yayla İlkokulu’nda yaptı. 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında okulların dönüşüm faaliyetlerini tamamladıklarını belirten Yıldız, “Öğretmenlerimizle, idarecilerimizle bu yıla hazırız. Dönüşüm kapsamında okullarımızda kısmi değişiklikler oldu. Velilerimizin, öğrencilerimizin bu değişiklik ile ilgili bazı memnuniyetsizlikler olacaktır. Olabildiğince bunları halletmeye çalışıyoruz.” dedi.

İstanbul trafiğinde korkulan olmadı

İstanbul’da yeni eğitim yılının başlamasıyla 14 bin 541 servis aracı trafiğe çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorun yaşanmaması için aldığı bir dizi önlem işe yaradı, korkulan manzaralar yaşanmadı. Sabah saatlerinde servis araçları yoğunluğu göze çarparken köprülerin Avrupa ve Anadolu geçişleri akıcıydı. Vatandaşlar da ilk gün 13.00’e kadar ücretsiz olan toplu taşıma araçlarını kullanarak kriz çıkmamasına yardımcı oldu. Saat 06.00’dan itibaren alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) de trafik akışını yönetti. Ana arterler, E-5 ve TEM’de olağanüstü sıkışıklık gözlenmedi. Dün erken saatlerinde bazı yerlerde yoğunluk yaşansa da gün boyu rahat ulaşım sağlandı. Metrobüsler ve toplu taşıma araçları kapasitesinin üstünde çalıştı. Metro, hafif metro, tramvay hatlarına ek seferler konuldu. Şehir Hatları, vapur seferlerini artırdı. Yine de işe gidiş saatlerinde D-100 Karayolu’nda trafik yer yer durma noktasına geldi. Yenibosna, Sefaköy, Bahçelievler, Merter yoğunluğu yaşayan yerlerdi. Anadolu yakasında ise Avrupa’ya oranla trafik yoğunluğu daha düşük kaldı. Metrobüs de burada tam kapasite çalışarak öğrenci ve velileri okullarına yetiştirdi. AKOM’da hazır bulunan yetkililer, trafik akışında sıkıntı yaşanan noktalara anında müdahale edilmesini sağladı. Otobüs durakları önlerine, yakınlarına park eden ticari taksi veya özel araçlara izin verilmedi. Trafik akışını sağlamak için bin 559 polis görev yaptı. İstanbul genelinde okullar çevresi ve ara sokaklarda bin zabıta memuru trafik düzenlemesine yardımcı oldu.

En büyük imam hatip lisesi eğitime başladı

İstanbul Başakşehir’de yeni eğitim yılı, Türkiye’nin en büyük imam hatip lisesi olan ‘M. Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde başladı. Tüm finansmanı Başakşehir Belediyesi tarafından karşılanan ve 8 ay gibi kısa sürede tamamlanan eğitim kurumunun açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı. 2 bin 208 öğrencisi bulunan okulun açılış töreninde konuşan Topbaş, lisenin kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı: “1958-1959 döneminde Emin Saraç’ın öğrencisi oldum. İsminin bu okula verilmesi benim için çok önemli, duasına her zaman ihtiyaç duyduğumuz bir insan.”

Okulun orta kısmına yapılan bin 700 müracaattan bin 340’ını kabul edebildiklerini belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da seneye bunun çözümünü bulacaklarını söyledi. Ardından yeni bir eğitim kurumunun müjdesini verdi: “İstanbul ticaret odamız, özel idaremizle birlikte ilçemizde kız imam hatip lisesi yapmaya karar verdi. Okulumuz tamamlanınca talepleri çözmüş olacağız.” Lisenin resmî açılışı ise önümüzdeki günlerde Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak.

Eğitimde ilk gün

‘50 yıl geciktik ama umutluyuz’

Çanakkale Gökçeada’da dün ayrı bir sevinç vardı. Özel Gökçeada Rum İlkokulu (Aya Todori İlk Mektebi), 49 yıl sonra 4 öğrencisiyle eğitime başladı. Kurucu müdür Anna Koçumal, hasretle bekledikleri okul açılışı için şunları söyledi: “Bu okul, üç asırlık eğitim geleneğinin devamını temsil edecek. 50 yıllık boşluğu kapatmak mümkün değil ancak yeni bir gelecek için umut doluyuz.” Merkeze 4 km uzaklıktaki Zeytinli köyünde 1951 yılında eğitime başlayan okul, 1964’te kurucusunun isteği doğrultusunda kapatılmıştı.

Onların okulu bir ay sonra

Hayatta kalabilmek için çalışmak zorunda olan çocuklar, eğitim yılını okuldan uzakta karşıladı. Adana’da ders zili çalmasına rağmen mevsimlik işçi olarak geldikleri şehirde pamuk tarlalarında çalışan yüzlerce çocuk okula başlayamadı. Güneydoğu illerinden fındık toplamak için Sakarya’ya gelen ailelerin çocukları da öğretmenleri ve yeni arkadaşlarıyla tanışamadı. Bu çocukların ancak hasat tamamen bittikten yani bir ay sonra dersbaşı yapabileceği belirtildi.

İlk ders acıyla başladı

Zonguldak’ta bir hafta önce alkollü babası Ayhan Ercan tarafından silahla öldürülen liseli Funda’nın (16) okulunda yeni yıl hüzünlü başladı. Funda’nın ERDEMİR Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki sırasına oturan Melahat Ercan, kızının arkadaşlarına sarılarak, “O beni kurtarmak istiyordu.” diye ağladı. Sınıf arkadaşları da Funda Ercan’ın oturduğu sırayı boş bırakıp üzerine fotoğrafını koydu. Sıraya karanfiller bırakan öğrenciler uzun süre gözyaşı döktü.

Kayıtları başka okula alınan veliler şoke oldu

Eğitimin ilk günü bazı veliler, kayıtlarının başka okula alındığını öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı. 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında ortaokula dönüştürülen İstanbul Pendik’teki

Cemile Çopuroğlu İlköğretim Okulu’ndaki bazı öğrencilerin kayıtları, Buhari İlkokulu’na alındı. Yeni okulun uzak olduğunu ve servis tutmak zorunda kalacaklarını söyleyen veliler duruma tepki gösterdi. Okul idaresi ise yasa gereği bu dönüşümü yaptıklarını belirterek yaz tatili sebebiyle velilerin durumdan haberdar olamadığını savundu. Gaziantep’te de okulları değiştirilen bir grup öğrenci velisi eylem yaptı

Zaman