İlk yardımları Abdülhamit yapmış
Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, kömür ve gıda yardımlarının ilk olarak Abdülhamit zamanında başladığını öne sürdü.
Abdülhamit, vefatının 92’inci yıl dönümünde Bağcılar’da düzenlenen bir programla anıldı. Abdülhamit’in bilinmeyen yönlerini anlatan Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, kömür ve gıda yardımlarının ilk olarak Abdülhamit zamanında başladığını öne sürdü.
Sultan II. Abdülhamit vefatının 92’inci yıl dönümünde Bağcılar’da düzenlenen bir konferansla anıldı. Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan Sultan Abdülhamit’in bilinmeyen yönlerini anlattı. Bugün tartışmalara sebep olan kömür ve gıda yardımını ilk olarak Abdülhamit’in başlattığını anlatan Armağan, toplu sünnet şölenleri ile İstanbul’un fetih kutlama törenlerinin de yine ilk olarak onun zamanında yapılmaya başlandığını söyledi.
“ONUN DÖNEMİNDE 5 BİN OKUL AÇILDI”
Abdülhamit’in eğitime de büyük önem verdiğini anlatan Armağan onun zamanında 5 bin okul açıldığını da hatırlattı. Okullarda öğrenci sayısının arttığı bilgisini veren Armağan, “Bu okullaşma sayesinde 1913-1914 yıllarında yaklaşık 30 milyona yakın nüfus… Öğrenci sayısı 900 bine yükseliyor. Sonra savaş sırasında dibe vuruyor ve Cumhuriyet kurulduğunda sadece 300 bin öğrencimiz kalıyor ” dedi.
ABDÜLHAMİT KURAN-I KERİM YAKTI MI?
Abdülhamit’in Kuran-ı Kerim yaktığına yönelik iddialara da cevap veren Armağan şunları söyledi: “Abdülhamit özellikle Kur’an-ı Kerim basılacağı zaman insanlar ihtimam göstersinler diye bir süre izin vermedi. O zamanlar matbaacılar genelde Ermenilerdi, Türkler de çok kaliteli basamıyorlardı. Bu yüzden izin vermedi ama dışarıdan devamlı mushaflar bizim piyasaya girdi. İngilizler, İtalyanlar basıp gönderiyorlardı. Tabii ulema da bunları inceliyor diyor ki ‘hareke hatası var, harf hatası var.’ Bunları ne yapıyorlardı? Yakıyorlardı. ‘Abdülhamit kitap yaktı’ falan diyorlar. Onun sebebi budur. Şu anda bile Diyanet İşleri Başkanlığı Mushaf İnceleme Kurulu yanlış Kur’an-ı Kerimleri götürüp fırınlarda yaktırıyor.”
Timetürk