İltica nedir? – FETÖ’cüler iltica mı ediyor?
FETÖ / PDY operasyonlarından sonra FETÖ’cüler çareyi kaçmakta arıyorlar. Haklarında soruşturma açılmadan ülkeyi terk etmeyi planlayan çözüm olarak “iltica”yı gördüler. Bazı FETÖ’cü hesapların teşvik ettiği iltica için destek hesapları açıldı.
FETÖ’cüler haklarındaki soruşturmalardan kaçmak ve yakalanmamak için kendilerini ilticacı konumda gösterip başka ülkelere sığınma talebinde bulunmaya başladılar. Hak karşısında kendilerini savunmak ve yargılanmaktan kaçan FETÖ mensubu teröristler Avrupa ülkelerine iltica etmeye hazırlanıyorlar.
Daha önce ülkeden kaçan bazı FETÖ’cü gazeteciler sosyal medyadan iltica rehberi yayınladılar. Onlardan biri kendi hesabından “nasıl kaçılır”ı şöyle anlattı:”Siyasi sığınmacı olmak için, gerekli şartları soran arkadaşlar: ABD'ye giriş yapmadan, siyasi sığınmacı olamazsınız"
Sosyal medyada sadece iltica ile ilgili bilgi vereceğini söyleyen hesaplar açıldı. Yaptıklarının ve teröre verdiği desteğin arkasında duramayan FETÖ’cüler iltica etmek için bu hesaplardan bilgi alıyorlar. İltica etmeyi planlayan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı hiçbir suç işlememiş ve buna rağmen eziyet görüyor olması gerekiyor. Bu şartlarda ise FETÖ’ye destek veren , yardım eden kişilerin iltica talepleri BMMYK’ye göre kabul edilebilir değildir.
İLTİCA NEDİR?
İltica kelime anlamı olarak sığınma demektir. İltica kelimesi, bir kişinin başka bir ülkeye sığınma talebi demektir. Bir kişinin kendi öz yurdundan başka ülkeye sığınır ve bu sığınma talebi kabul görürse o kişi mülteci konumuna geçer.
Mülteci olmak ile göçmen olma arasında fark vardır. Bir kişinin iltica talebinde bulunması için yaşadığı vatanında savaş suçlarına karışan ve uluslararası insan hakları normlarını ağır biçimde ihlal eden kişiler sığınma talebinde bulunamaz. Ayrıca kişinin iltica durumunda olması için yani göçmen statüsünden farklı değerlendirilmesi içinde geçerli ve kanıtlanabilir haksızlığa uğramış olması ve aynı çerçevede can güvenliğinin olmaması gerekir.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 1950'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, mültecilere yardım ve koruma sağlamak amacıyla kurulmuştur. Amacı devletlerin 1951 Cenevre Sözleşmesine uyumunu denetlemek ve mültecilere uluslararası koruma sağlamak ve kalıcı çözümler bulmaktır. BMMYK bu konuda kural koyan ve kuralları denetleyen konumdadır.
Star
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.