İmam Hatip okulları 3 yıl sonra yetmeyecek
Bu yıl 66 aylık öğrencilerin eğitime başlamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Vefa Bardakçı, “Rapor alarak okula başlamayan bin 327 öğrenci var. 2 bin 590 çocuk ise eğitim hayatına başlıyor” dedi.
65 bin öğrencinin ilk kez ders başı yapacağı İzmir’de ilkokul ve ortaokulların yeniden yapılanması ile ilgili süreç de tamamlandı. E-kayıt sistemine göre 65 bin öğrencinin birinci sınıfa başlayacağını söyleyen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında ilkokul ve ortaokulların yeniden yapılanması ile ilgili sürecin tamamlandığını bildirdi. Okulların, dersliklerin ve hangi öğrencinin nereye kayıt edileceği ile ilgili çalışmaların yazında devam ettiğini anlatan Müdür Bardakçı, “Yarın ilkokul ve ortaokula gidecek öğrencilerin sadece birinci sınıfları yeni planlanan okullarda eğitime başlayacak. 2-3-4 ve 6-7-8. sınıf öğrencileri mevcut okullarında eğitimlerine devam edecek. Kademeli olarak programı tamamladıkça okuldan ayrılacak. Arkasından gelenler her yıl ilkokul ya da ortaokul nereye ise oraya otomatik olarak e-okul üzerinden kayıt olacak. 3 yıl içinde okulların dönüşümünü gerçekleşecek” şeklinde konuştu.
4+4+4 eğitim sistemi hiç bir şeyi değiştirmedi
4+4+4 eğitim sistemi ile değişen hiçbir şey olmadığını vurgulayan ve kaygılanacak bir durum bulunmadığını aktaran Bardakçı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sadece üç diplomayı tek diplomaya düşürdük. Bir de zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıktı. Velilerimiz ve öğrencilerimiz rahat olsun. Onları akıllarda soru işareti oluşturacak bir duruma sokmadık.”
Öğretmenlerimizin eksiği bulunmuyor
Eğitimcilerin hangi yaşta çocuğa nasıl eğitim verilmesi gerektiğini bildiğine dikkat çeken ve velilerin bu konuda eğitimcilere güvenmesini isteyen Müdür Bardakçı, “ ‘Çocuklar 66 aylıkken eğitilmez, 68 aylıkken eğitilir’ diye bir şey söz konusu değil. Eğitim beşikten mezara kadar devam eder. Önemli olan hangi öğrenciye hangi seviyede eğitim verilmesi gerektiğinin bilinmesidir. Öğretmenlerimiz üniversite dönemlerinde anaokulu ve birinci sınıfa giden öğrencilere nasıl davranacaklarına dair gerekli eğitimi zaten alıyor. Öğretmenlerimizin herhangi bir eksiği yok” diye belirtti.
Şubat ayında her öğrencinin tableti olacak
Fatih Projesi kapsamında okullarda uygulanmaya başlanacak olan akıllı tahta sisteminin yaz boyunca, planlanan 169-170 liseye kurulduğunu ifade eden Müdür Bardakçı yaklaşık 6 bin tahtanın okullara yerleştirildiğini aktararak, “Özelikle akıllı tahta siteminin kurulduğu okulların 9. sınıflarından başlayarak tabletler dağıtılıyordu; ancak şuan bakanlık Z-kitap dediğimiz zenginleştirilmiş içerikli programı yüklemek için teknik bir çalışma yapıyor. Ders kitaplarında konular bir iki örnekle anlatılıyordu. Bu program ile konular 20-30 örnekle anlatılacak. Tablet PC ile ilgili bu çalışmalar da tamamlanmak üzere. Şubat ayına kadar tüm tabletler dağıtılmış olacak. Yılsonuna kadar da planlandığı şekilde dağıtılmaya devam edecek” şeklinde açıklama yaptı.
Veliler her yıl rapor olayına başvurur
66 aylık olduğu halde rapor alarak birinci sınıfa başlamayan bin 327 öğrenci bulunduğunu açıklayan Bardakçı, “Çocuğunu okula başlayacak yeterlilikte görmeyen aileler, daha önce uygulanan sistemde de rapor alarak çocuklarını okula göndermiyordu. Bu yeni uygulanan bir sistem değil. 60-66 aylık çocuğunu kendi isteği ile okula yazdıran aileler, rapor alanlara göre daha fazla. Bu yıl 60-66 aylık 2 bin 590 çocuk ailesinin isteği ile eğitime başladı” şeklinde konuştu.
İzmir’de bin 58 yeni derslik açıldı
Bu yıl öğrenci kayıtlarının otomatik kayıt sistemi ile alındığını hatırlatan Müdür Bardakçı, velilerin sınıfların kalabalık ve yetersiz olduğu yönündeki eleştirilerini de şöyle yanıtladı: “Bu yıl bin 640 norm fazlası sınıf öğretmenimiz vardı. Bu öğretmenlerimize norm ve sınıf verebilmek için bin 58 yeni derslik oluşturduk. Yeni dersliklerin açılmasıyla 40 kişilik sınıflar 20 kişiye düştü. Bazı okullarda yaşanan yoğunluk genel uygulamadan kaynaklanmıyor. Bazı veliler kayıt bölgesinde yaşamamalarına rağmen çocuklarını başarılı buldukları okullara göndermek için adreslerini bu okulların bulunduğu bölgelerde gösteriyor. Kayıtlarda otomatik olarak yapıldığı için bu okullarda yoğunluk oluyor. Öyle okullar var ki o okula kayıtlı öğrencilerin yüzde 30’u bile o bölgede ikamet etmiyor. Veli sınıf mevcudunun kaç olduğunu önemsemiyor, sadece ‘Bu okul başarılı, benim çocuğum burada okusun’ diyor. Dolayısıyla yaşanan bu şişkinlik velinin ya da öğrencinin kendi tercihinden kaynaklanıyor. Bu yapılmasa İzmir’de derslik başına düşen öğrenci sayısı 20-25 arası. Okulda öğrenci sayısı fazla olduğu için öğrenciyi başka okullara gönderirsek de bu kez veli ile karşı karşıya geliyoruz. Böyle bir sürtüşme de doğru değil.”
İmam Hatip okulları 3 yıl sonra yetmeyecek
Yeni eğitim sistemi ile açılan imam hatip ortaokullarına ilgi olduğunu belirten Müdür Bardakçı, açılması planlandığı halde öğrencisi olmayan hiçbir okul bulunmadığının altını çizdi. Özellikle merkezi yerlerde bulunan imam hatip okullarına daha fazla talep olduğunu da dile getiren Müdür Bardakçı, “Küçük, bir okulun ihtiyacından artmış ek bir bina ya da kayıt bölgesinde öğrencisi olmadığı için ihtiyaç fazlası haline gelen binaları imam hatip okuluna dönüştürdük. İmam hatip olması için düzenlenen okullarda sınıf açılmayacak hiçbir kurum yok. Planlananın üzerinde kayıt gerçekleşti. Hatta şuan ki kayıt durumuna bakıldığında kayıtlar böyle devam ederse, mevcut sınıflar 2-3 yıl sonra yetmeyecek diyebiliriz” diye konuştu.
Star