İnanan ve inanmayan beyin arasındaki fark
Toronto Üniversitesinin çalışmasında Allaha inananlarla inanmayanların beyinleri arasında bariz farklılıklar olduğunu ortaya çıktı
Allah’a inanmak, tedirginliği ve tasayı azaltıp stresi asgariye indiriyor. Toronto Üniversitesi’nden bilim adamlarının çalışmasında Allah’a inananlarla inanmayanların beyinleri arasında bariz farklılıklar olduğunu ortaya koydu.
Asistan Profesör Michael Inzlicht’in araştırmasında, deneklerden beyinlerine elektrotlar bağlıyken Stroop Testi yapmaları istendi. Sık kullanılan bu bilişsel (cognitive) testte, farklı renkte yazılmış renk adlarını okumak aynı renkte yazılmış olanlara göre daha fazla zaman alıyor. Örneğin, “Kırmızı” ve “Yeşil” gibi.
İnanmayanlarla kıyaslandığında, dindar insanların beyinlerindeki ACC (anterior cingulate cortex) bölümünde daha az aktivite saptandı. Beyindeki bu bölüm, bir hata gibi endişe doğurucu bir olayın ardından dikkat ve kontrol ihtiyacı sinyalini veriyor. Dindarlık ve Allah’a inanç arttıkça, ACC, hatalarla ilgili daha az sinyal göndermeye başlıyor ve daha da az hata yapılıyor.
Toronto Scarborough’da araştırma yapan Prof. Inzlicht, “Beynin bu bölgesini, hata yapıldığında ya da belirsizlik hissedildiğinde çalan bir korteks alarmı olarak düşünebilirsiniz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Dindar insanların ya da sadece Allah’ın varlığına inananların kendi hataları karşısında belirgin şekilde daha az beyin aktiviteleri oluyor. Hata yaptıklarında daha az tedirgin olup daha az strese giriyorlar”.
Prof. Inzlicht ayrıca dindar kişilerin Stroop testinde, inanmayanlara göre çok daha az hata yaptığını bulguladıklarını söyledi. Araştırmanın sonuçları Allah’a inancın, inananlar üzerinde bir hata yaptıklarında ya da bilinmeyen karşısında sakinleştirici ve huzur verici bir etkisi olduğunu gösterdi.
Time Türk