İnanç turizminin lideri Peygamberler şehri
İnanç turizminin gözde merkezlerinden ve ''dünyanın en eski kenti'' olarak da adlandırılan Şanlıurfa...
İnanç turizminin gözde merkezlerinden ve ''dünyanın en eski kenti'' olarak da adlandırılan Şanlıurfa, son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetlerinin de etkisiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. 4 yıl önce 146 bin kişinin ziyaret ettiği kente, bu yılın 7 aylık döneminde 267 bin turist geldi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün konaklama istatistiklerine ilişkin verilerinden derlenen bilgiye göre, Hz. İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen ve bu yönüyle üç semavi dinin mensupları için de kutsal kabul edilen tarihi Balıklıgöl'ün yanı sıra Hz. Eyyüp'ün hastalığında çile çektiği mağara ve türbesinin bulunduğu Eyyüp Nebi beldesi, inanç turizmi kapsamında kenti ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği merkezler arasında bulunuyor.
Dünyanın en büyük barajları arasında gösterilen Atatürk Barajı, Harran ilçesinde dünyanın ilk üniversiteleri arasında yer alan Harran Üniversitesinin kalıntıları ve konik kubbeli evler ile Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan Halfeti ilçesi, dünyada yalnızca Fas'ta ve Birecik'te koloni halinde yaşayabilen kelaynaklar ve dünyanın en eski tapınak merkezi kalıntılarının yer aldığı Göbeklitepe ören yeri ise GAP turu kapsamında bölgeyi ziyarete gelenlerin en çok ilgi gösterdikleri mekanlar arasında ilk sırada yer alıyor.
Kente gelen turistler genellikle Balıklıgöl ve çevresindeki tarihi öneme sahip çarşıların yanında sıra gecelerinin de yapıldığı konuk evleri ve eski ''Urfa evleri''nin bulunduğu sokakları gezerek, kentin mimari dokusunu da keşfetmeye çalışıyor.
Şanlıurfa Valiliği, belediye başkanlığı ve ilgili diğer kurumların il genelinde turizm bilincini geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmaların da katkısıyla 2007 yılında 11 bin 433'ü yabancı toplam 146 bin kişinin ziyaret ettiği kenti, 2008 yılında 374 bin, 2009 yılında 387 bin, geçen yıl ise 31 bin 700'ü yabancı olmak üzere toplam 429 bin kişi ziyaret etti. Bu yılın 7 aylık döneminde ise 22 bini yabancı, 267 bin ziyaretçi kentin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ederek, konakladı.
Ortadoğu'ya yakınlığıyla söz konusu coğrafyada yaşayanlarla akrabalık ilişkilerinin de bulunduğu Şanlıurfa'ya en çok Suriye, İran'nın yanı sıra ABD ve Almanya'dan da turistler geliyor. 4 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip kentte uluslararası markaların da bulunduğu yeni oteller ve konaklama merkezleri özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçilerin yoğun taleplerini karşılamakta zorlanıyor.
DÜNYA ARKEOLOJİ KONGRESİNE EV SAHİPLİĞİ TALEBİ
Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın Göbeklitepe kazılarının ardından dünyanın en eski kentlerinden biri olarak kabul edilmeye başlandığını belirtti.
Belediyenin kentin turizmine yönelik projelerine değinen Yücetepe, tarihi dokunun korunmasına yönelik çalışmalar, restorasyon projeleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hijyen ve eğitime yönelik çalışmalarının kente ilgiyi artırdığını söyledi.
Başta valilik olmak üzere ilgili bütün kurumlarla ortak hareket ederek, özellikle kentin eski cadde ve sokaklarında tarihi dokuyu ön plana çıkarmak amacıyla çok sayıda restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projeleri yürüttüklerini ifade eden Yücetepe, ayrıca yurt içi ve yurt dışında tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdiklerini dile getirdi.
Bunun karşılığında kente gelen ziyaretçilerin sayısındaki artış ve otellerin doluluk oranlarının sürekli artığını aktaran Yücetepe, şunları kaydetti:
''Bunda belediye ve diğer kurumların tarih şuuruna sahip olması, ortak akılla hareket edilmesinin katkısı var. Bunların meyvelerini almaya başladık. Bu çalışmalar bittiğinde değişimi daha somut bir şekilde göreceğiz. Şu anda tarihi Mahmutoğlu Kulesi'nin restorasyonu, Harran kapısının ortaya çıkarılması, müzik ve mutfak müzelerinin açılacak olması ve sokak sağlıklaştırılması projeleri en önemli çalışmalar.''
Yücetepe, Tarihi Kentler Birliği toplantılarından birinin Şanlıurfa'da yapılması ve kentin medyada sürekli gündeme gelmesinin dikkatlerin buraya yoğunlaşmasını sağladığını da dile getirdi.
Sık sık fuarlara katılarak Şanlıurfa'nın tanıtımına katkı sağlamaya çalışıklarını da anlatan Yücetepe, ''Dünya arkeoloji kongrelerinden birinin Şanlıurfa'da yapılması için çaba sarf ediyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde kentin dünya çapındaki bilinilirliği daha da artacak'' şeklinde konuştu.
Akşam