İngiliz istihbaratı: Terörü din önler

İngiliz istihbaratı: Terörü din önler

Hindistan'daki terör hadisesiyle tekrar gündeme gelen din-terör tartışmalarına en güzel cevap İngiliz istihabaratı MI5'ten geldi

Hindistan'ın Bombay kentinde yapılan terör saldırısı ile yeniden gündeme getirilmek istenen İslami terör meselesini eleştiren Zaman yazarı Ali Bulaç, "Neden 'İslam' ile 'terör' arasında zorunlu bir ilişki kuruluyor?" diye sordu.

Bulaç sorularını şöyle sürdürdü:
"Eğer bir "din" olarak "İslam ile terör" arasında zorunlu bir ilişki varsa, benzer bir ilişkinin diğer dinlerle de kurulması gerekmez mi?
Bir teröristin "dinî kimliği veya dinî mensubiyeti" onun eylemi ile dini arasında ilişki kurulmasına yeter sebep mi?
Eğer öyle ise, şu veya bu dine mensup herhangi bir terörist ile onun dini arasında da ilişki kurulması lazım. Mesela İsrailli askerlerin Filistinli sivillere uyguladığı terör eylemlerine neden "Yahudi terörü" denmiyor? Benzer şekilde yıllarca İrlanda'da Katoliklerle Protestanlar birbirlerine karşı sivilleri hedef alan terör saldırılarıyla savaştılar. Ama kimse "Hıristiyan terörizmi"nden söz etmedi.
Bush, Afganistan ve Irak'ı işgale kalkışırken, "Haçlı savaşı"ndan bahsetti, neden kimse öldürülen yüz binlerce Müslüman'ın faturasını "Hıristiyan dini"ne çıkarmıyor? PKK, "Kürt hakları" adına terör yapıyor, bu eylemlere "Kürt terörü" demek kimsenin aklına gelmiyor. Gelmemesi de doğal, çünkü Kürtler ile terör sözcükleri arasında zorunlu bir ilişki yok."

Müslüman kimliklerinin altı çizilen kişilerin profillerine yakından bakıldığında hiç de İslam dini ile terör eylemleri arasında bir ilişki olmadığının görüldüğüne dikkat çeken Bulaç, İngiltere İç İstihbarat Servisi MI5'in bu konudaki bir raporuna dikkat çekti:

"İngiltere İç İstihbarat Servisi MI5, bir rapor yayınlayarak teröre yönelenlerin ya da ilgi duyanların birçoğunun mensubu oldukları "dini çok iyi bilmediklerine ve çoğunun dinî yükümlülüklerini bile yerine getirmediklerine" dikkat çekti.

"Birleşik Krallık'ta Aşırı Şiddet ve Radikalleşmeyi Anlamak" başlıklı raporda "İslami terör" tanımlamasına açıklık getiren ilginç tespitler yer alıyor:
1) Radikalizme yönelenler toplumun her kesiminden olabilir, bu kişileri belli bir kategoriye sokmak zor.
2) Teröre bulaşanlar cahil, kendi dinlerini de iyi bilmiyorlar.
3) Toplumda iyi oluşturulmuş dinî bir yapı insanları teröre karşı koruyabilir.

Ali Bulaç'ın yazısı BASINDAN SEÇMELER'de